„Am de gând să rămân pe aici până la 120 de ani“

Răzvan Țupa 22/11/2016 | 13:35 Timp Liber
„Am de gând să rămân pe aici până la 120 de ani“

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Era născut în același an cu Gheorghe Dinică și Nicolae Breban – cu doar șase luni mai mic de­­cât Iuri Gagarin – și la câteva săptămâni de Brigitte Bardot și Sophia Loren. „Am spus de cu­­rând că sunt pregătit să mor“, declara Leonard Cohen, la jumătatea lunii octombrie, în discuția cu publicul din Los Angeles, după o audiție a muzicii sale.

„Cred că am exagerat. Mereu am fost teatral. Am de gând să trăiesc mereu. Sper să mai facem lucrurile astea. Am de gând să rămân pe aici până la 120 de ani“. S-a stins pe 7 noiembrie în California și a fost înmormântat trei zile mai târziu la Montreal.

Marianne. În anul în care s-a născut, Luigi Pirandello primea premiul Nobel pentru literatură, „Cri­­ma din Orient Express“ de Agatha Christie toc­­mai apărea, iar Henry Miller publica „Tropi­­cul Cancerului“. În iulie 2016, Cohen primise un e-mail care îl anunța că Marianne Ihlen, cea pe care toți fanii săi o știu din piesele pe care i le-a dedicat, mai are numai câteva zile de trăit. I-a răspuns imediat: „Ei bine, Marianne, am ajuns destul de bătrâni, iar trupurile noastre cedează. Cred că o să vin după tine foarte curând. Să știi că sunt atât de aproape în spatele tău încât, dacă întinzi mâ­­na, cred că o să mă atingi. Știi că te-am iubit me­­reu pentru frumusețea și înțelepciunea ta, dar nu e nevoie să spun nimic mai mult despre asta pentru că deja știi totul. Acum, vreau numai să îți do­­resc un drum foarte bun. La revedere, prietenă veche. Iubire nesfârșită, ne vedem mai înco­­lo“.

Du­­pă două zile, un alt mesaj descria cum Ma­­ri­­an­­ne a ascultat mesajul lui Leonard zâmbind și că a ridicat brațele atunci când i s-a citit fragmentul în care i se spunea că dacă întinde mâna l-ar pu­­tea atinge. Prietenul care era lângă ea în ulti­­me­­le clipe povestea că i-a fredonat piesa lui Cohen „Bird on the Wire“. Relația lor data din anii ’60, când Marianne era în Grecia împreună cu fi­­ul său din căsătoria pe care nu o încheiase în­­că. Legenda spune că s-au cunoscut pentru că so­­țul ei avea o relație cu partenera de atunci a lui Cohen.

Lorca. Chiar în ziua în care s-a născut Cohen, Ta­­i­­funul Muroto ucidea mai bine de 3.000 de per­­soa­­ne în cea mai mare insulă a Japoniei și punea la pământ temple, școli și alte clădiri din Osa­­ka. Erau doar 50 de zile de când Hitler devenise cancelarul Germaniei.

„Stăteam într-un magazin cu coșul. Așteptam să cumpăr apă și lapte. Și el era la ușă, cu soarele din spate. Nu îi vedeai chipul, numai conturul. Și îl aud că zice: «Nu vrei să stai cu noi suntem afa­­r㻓, își amintea Marianne într-un interviu momentul în care s-au cunoscut. Pentru că la 15 ani descoperi­se poezia lui Federico Garcia Lorca, despre care po­vestea că i-a pulverizat singurăta­­te­­a, și-a numit fii­ca Lorca Cohen.

Piesele sale au fost preluate și interpretate în timp de Willie Nelson, Johnny Cash, REM, Sting, Bono și Tori Amos. Nick Cave și Suzanne Vega l-au citat ca figură care le-a marcat muzica, iar Kurt Cobain a cântat în „Pennyroyal Tea“ ver­­su­­ri­­le „Give me Leonard Cohen afterworld / So I can sigh eternally“. (Dați-mi-l pe Leonard Cohen pe lu­­mea cea­­laltă / Ca să pot să oftez pentru totdeau­­na).

„I’m Your Man“. Probabil că singurul final posibil pentru artistul care în 1988 își intitula cel mai bun album „I’m Your Man“ sunt cuvintele cu care fiul său, Adam Cohen, a anunțat ceremonia finală: „Împreună cu sora mea ne-am înmormântat tatăl la Montreal. În prezența rudelor apropiate și a câtorva prieteni de-o viață, a fost coborât în groapă într-un sicriu simplu din lemn de pin și a fost așe­­zat alături de mama și tatăl său. Exact așa cum ne-a cerut. Scriu aceste lucruri gândindu-mă la com­­binația unică de autoironie și demnitate din tatăl meu, la eleganța lui accesibilă, la farmecul său lipsit de aroganță, la respectul său pentru toți și la edificiul operei sale. Pentru atât de multe lucruri mi-aș fi dorit să pot să-i mulțumesc încă o dată. I-aș mulțumi pentru li­­niș­­tea pe care ne-a oferit-o mereu (…), pentru lun­­gile dis­­cu­­ții, pentru inteligența și umorul său ulu­­i­­toa­­re. I-aș mulțumi pentru că mi-a oferit atât Mont­­­­re­­alul, cât și Grecia și m-a învățat să le iu­­besc. Și i-aș mulțu­­mi pentru muzică (…) și, în final, pentru cinstea de a fi avut ocazia să cânt împre­­u­­nă cu el“.

[/vc_column_text][vc_text_separator title=”Muza de o viață” color=”juicy_pink” border_width=”3″][vc_column_text]În vară, Leonard Cohen a pierdut-o pe femeia care i-a inspirat primul album.[/vc_column_text][vc_column_text]Ultima scrisoare.  După ce a aflat că muza sa, Marianne Ihlen, se afla pe patul de moarte, Cohen i-a trimis o scrisoare. „Cred că te voi urma cât de curând“, i-a scris el.

Prima întâlnire.  S-au cunoscut pe insula grecească Hydra, în anii ’60. Ihlen a murit la vârsta de 81 de ani.

Șlagăr.  „So Long, Marianne“, de pe albumul „Songs of Leonard Cohen“, este una dintre cele mai cunoscute melodii ale artistului.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

 


FOTO: Leonard Cohen a murit pe 7 noiembrie, în California Sursa foto: Guliver / Getty Images

Și-a împărțit timpul între poezie și presă. A doua, culturală, prima... mai degrabă relațională. Scrie și pe poetic.ro. Este membru Pen Club Romania, iar la NewMoney Răzvan Țupa acoperă subiectele de cultură și timp liber.