De ce vor marile companii cu sute de salariați să-și mute toți angajații într-un singur sediu

NewMoney 29/11/2018 | 11:01 Companii
De ce vor marile companii cu sute de salariați să-și mute toți angajații într-un singur sediu

Autor:  Andrada Ghira

 

Ce face o companie atunci când anga­jaţii săi s-au săturat de timpul pierdut pe drumul dintre sediile sale? Nu e o în­trebare retorică și nici începutul unui banc.

Acest articol a apărut în numărul 53 (19 noiembrie – 2 decembrie) al revistei NewMoney

Răspunsul dat de calculul hârtiei e simplu: îi mută într-un singur loc. Numai că, până la mutarea efectivă, totul poate dura ani de zile. Companiile aflate astăzi în căutarea de noi sedii pentru anul vii­tor, cu suprafeţe cuprinse între 4.000 şi 5.000 de metri pătraţi, nu au prea multe opţiuni la dispoziţie. Şi asta pentru că majoritatea clădirilor care vor fi inaugurate în 2019 sunt deja pre-închiriate.

În cazul marilor companii, care vor să-şi concentreze activitatea din mai multe sedii într-unul singur, procesul de căutare trebuie început din timp.

„De obicei, companiile care caută birouri de peste 5.000 de metri pătraţi trebuie să înceapă procesul cu un an și jumătate, doi ani înainte. Cu cât su­pra­faţa creşte, op­ţiu­nea ar fi pre-în­chi­rierea într-un pro­iect viitor. Sunt extrem de puţine cazu­rile în care poţi găsi 10.000 de metri pă­traţi disponibili într-o clădire exis­tentă, pe care să-i poţi închiria imediat. Astfel de spaţii de­vin disponibile într-o clădire aflată în cons­trucţie pentru pre-închiriere sau într-o clădire de unde pleacă un chiriaş mare, care se con­so­lidează într-un alt pro­iect“, explică Ma­rius Şcuta, MRICS, Head of Office Department în cadrul companiei de consultanţă imo­biliară JLL.

PROIECTE NOI, CONSOLIDĂRI NOI. Cum angajaţii care fac parte din mai multe echipe de proiect trebuie să pen­du­leze între diversele sedii ale compa­niei, „este de dorit ca mişcarea între aceste echipe şi proiecte să fie rapidă, lucru uşor de realizat dacă toate echi­pele se află în acelaşi parc de birouri“, spune Lucian Opriş, Senior Associate Office Agency în cadrul companiei de consul­tanţă imobiliară Colliers International România.

Noile clădiri de birouri construite în Bucureşti au atras chiriaşi de marcă, iar cel mai recent anunţ de consolidare a birourilor a venit din partea Microsoft. Gigantul IT a închiriat aproape 23.000 de metri pătraţi din parcul de afaceri Campus 6, construit de Skanska. Din 2020, angajaţii din cele două sedii, cel de la Pia­ţa Presei şi cel din Universitate, se vor muta în noile birouri din apropierea sta­ției de metrou Politehnica. Două comasări ale operațiunilor au avut loc şi în pro­iectul The Bridge, dezvoltat de Forte Partners şi cumpărat de fraţii Adrian şi Dragoş Pavăl, proprietarii Dedeman. O primă mutare a făcut-o BCR, care a închiriat jumătate din prima clădire de 36.000 de metri pătraţi. Chiar dacă aici s-au mutat doar o parte dintre angajaţii băncii, circa 2.000, conducerea a decis consolidarea funcţiilor centrale în două sedii. O altă parte a echipei BCR încă lu­crează în Bucharest Financial Plaza, de pe Calea Victoriei.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.