De ce știau polonezii încă din martie că România nu își va realiza anul acesta încasările din TVA, în ciuda exploziei consumului

Alexandra Pele 13/10/2017 | 14:31 Ştiri
De ce știau polonezii încă din martie că România nu își va realiza anul acesta încasările din TVA, în ciuda exploziei consumului

Guvernul polonez a realizat încă din primele luni ale anului că România va avea o problemă cu veniturile fiscale din cauza evaziunii, mai exact a schemelor transfrontaliere de tip carusel, spune Dan Bucșa, lead CEE economist la UniCredit. 

Bucșa a relatat o întrevedere pe care a avut-o în luna martie cu reprezentanți ai Guvernului polonez. Economistul se afla într-o vizită de lucru la Varșovia pentru a discuta cu executivul de acolo despre măsurile pe care acesta le avea în vedere pentru a menține deficitul Poloniei în limita de 3% din PIB, în contextul în care prognozele indicau că acesta va depăși ținta.

”Ne-am întâlnit cu Ministerul Finanțelor să-i întrebăm ce au de gând să facă și unul dintre secretarii de stat care se ocupa de asta a spus: <TVA-ul rambursat. Este mult prea mare pentru dimensiunea economiei și a crescut foarte mult și noi credem că din acest TVA rambursat, foarte mult merge pe importuri fictive și scheme de tip carusel și credem că le-am închis. Pentru că noi le-am închis, balticii le-au închis și ungurii le-au închis, asta mi-a spus polonezul fără să știe de unde sunt, credem că România va avea o problemă mare anul acesta în colectarea TVA-ului. Pentru că este singura țară care nu le-a închis. Este singura graniță care nu a fost securizată pentru a nu mai permite același volum de importuri nefiscalizate>>”, a povestit Bucșa.

Executivul polonez a mai precizat că există o serie de traderi regionali care importă fără a plăti taxe, pe o schemă de tip carusel, iau bunuri de valoare foarte mică, le învârt de câteva ori ca să adauge TVA, după care se opresc într-o țară să-și recupereze TVA-ul.

”După cum știți, oprirea asta se face într-o firmă care este fie în insolvență, fie o firmă de apartament care nu mai există. Polonezii s-au asigurat că astfel de firme nu pot să aplice la rambursarea de TVA și de fiecare dată când există un trade care nu se oprește în retail încearcă să vadă de ce. Ungurii fac același lucru. Ungurii, cehii și bulgarii au case de marcat legate la ANAF-ul lor. Cehii și ungurii și-au legat și turismul pentru a reduce evaziunea fiscală”, explică economistul.

Odată cu legarea caselor de marcat la infrastructura Fiscului, Bulgaria a înregistrat o creștere de 15% a veniturilor fiscale, în plină criză. În cazul Ungariei, încasările din veniturile fiscale din tutun s-au dublat de la o lună la alta.

”În momentul în care eu vorbeam cu polonezul, în martie, omul îmi spunea cum România nu își va face planul pe taxe în 2017. Cu foarte multe detalii. Și așa a fost, mai ales pe TVA, unde încasările au fost foarte mici, inexplicabil de mici ținând cont că ar trebui să avem niște stabilizatori automați. Când își revine consumul automat își revin și încasările. Răspunsurile sunt în Polonia”, a conchis Bucșa.

În primele opt luni ale anului, încasările din TVA s-au ridicat la 34 de miliarde de lei, în scădere cu 1,7% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice (MFP).


FOTO: Mediafax Foto

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.