De ce a redevenit dolarul american atotputernica monedă?

Alexandra Pele 20/12/2016 | 11:57 Financiar
De ce a redevenit dolarul american atotputernica monedă?

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Într-o singură lună de la victoria lui Donald Trump la prezidențialele din SUA, leul s-a depreciat cu 2,2% față de dolar. Analiștii întrevăd deja o nouă eră a atotputernicului greenback, iar întrebarea este cum va continua să fie afec­tată România.

VICTORIA LUI TRUMP. În primele săp­tămâni de la victoria lui Donald Trump, dolarul american a înregistrat o creștere abruptă față de coșul său de re­fe­rință, format din 16 monede forte. Avân­tul dolarului a survenit după ce, în pri­mele ore de la aflarea rezultatelor alegerilor prezidențiale, moneda ameri­cană s-a depreciat cu aproape 1%, investitorii fiind speriați de politicile comerciale pro­tec­ționiste promise de candidatul republican.

Numai că, apoi, s-a întâmplat ceva neaș­teptat. Trump a reușit ceea ce nici Banca Centrală Europeană și nici Rezerva Fede­rală (Fed) din SUA nu au reușit să facă: a creat așteptări inflaționiste. Ambițiosul său plan de refacere a infrastructurii ame­ricane prin majorarea cheltuielilor publice a convins investitorii că inflația se reîntoarce în SUA, dar și că Janet Ye­l­len, președintele Fed, nu va avea încotro și va majora dobânzile, ceea ce va crește semnificativ atractivitatea investițiilor în economia americană și în dolar. Cine va avea de suferit?

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.