De ce piața de logistică și transporturi, evaluată la aproape 18 miliarde de euro, vede creșteri pe linie anul acesta

Companiile din piața locală de transporturi și logistică se așteaptă anul acesta la noi creșteri. Se întâmplă într-o țară în care rețeaua de infrastructură încă bate pasul pe loc.
Acest articol a apărut în numărul 46 (6-26 august) al revistei NewMoney
România ocupă locul al 50-lea într-un top internațional al Băncii Mondiale, care analizează performanța logistică a 167 de țări din întreaga lume și în care Germania, Olanda și Suedia se află la vârful ierarhiei. Nu e neapărat o surpriză pentru o țară în care infrastructura deficitară, una dintre „pietrele de moară“ ale ultimelor decenii, își pune amprenta puternic și asupra dezvoltării unuia dintre sectoarele care rotesc mecanismele – și mărfurile – unei economii, transportul și logistica.
Totuși, chiar și în lipsa unei rețele dezvoltate de autostrăzi sau căi ferate, expansiunea industriei de retail, pe fondul creșterii consumului în ultimii ani, alături de noi investiții în producție, a transformat piața românească într-un punct strategic pentru jucătorii din domeniu. Numai în primul trimestru al acestui an, transportul rutier de mărfuri – cea mai des utilizată modalitate prin care bunurile circulă prin România – s-a ridicat la 47,5 milioane de tone, în creștere cu 10,7% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit celor mai recente date de la Institutul Național de Statistică. O cifră care dă speranțe jucătorilor de pe piața de logistică și transporturi, care și-au bugetat creșteri ale rulajelor anul acesta.
Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.