De ce pesta porcină africană a „lovit” doar fermele românești. O analiză, dincolo de teoria conspirației

Florel Manu 10/09/2018 | 09:35 Special
De ce pesta porcină africană a „lovit” doar fermele românești. O analiză, dincolo de teoria conspirației

Criza pestei porcine africane, bilanț provizoriu: peste 100.000 de animale sacrificate. Ce s-a întâmplat, de fapt?

 Acest articol a apărut în numărul 48 (10-23 septembrie) al revistei NewMoney

Bărbați îmbrăcați în halate albe intră într-o stână din comuna Ciocănești (Dâmbovița) și cer porcul cel mai mare și cel mai frumos. E o solicitare firească din partea unor veterinari în această perioadă: pesta porcină e la apogeu – sute de mii de porci infestați cu virusul fără leac sunt sacrificați, iar Direcțiile Sanitar-Veterinare din toată țara iau măsuri extreme pentru a frâna extinderea bolii. Aceasta este și ex­­pli­­ca­­ția pe care domnii în halate albe le-o oferă cioba­­ni­­lor: trebuie făcute analize prin sondaj și de-asta ani­­malele sunt luate la laborator.

După ce porcul cel mai mare și cel mai frumos este încărcat în mașină, ciobanii au o bănuială sum­­bră și pun mâna pe telefon. Sună la Direcția Sanitar-Veterinară Dâmbovița și bănuielile li se confirmă. Singurul lucru pe care bărbații în alb îl aveau în comun cu medicii veterinari era vestimen­­ta­­ția. În Dâmbovița nu s-a înregistrat niciun caz de pestă porcină și nu a existat nicio suspiciune, cel puțin până acum. Episodul a fost relatat presei de docto­rul Sandu Tolea, directorul DSV Dâmbovița, însă poliția nu a înregistrat nicio plângere legată de cazul respectiv.

Pseudo-veterinarii se numără probabil printre pu­­ținii câștigători ai „celui mai grav flagel cu care s-a confruntat zootehnia românească până în pre­­zent“, dacă e să ne luăm după formularea Ad­­mi­­nis­­tra­­ției Prezidențiale. În aceeași logică, pesta este „cea mai gravă boală a animalelor de după al Doilea Război Mondial“, după cum declară Geronimo Ră­­du­­cu Brănescu, președintele Autorității Naționale Sa­­nitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Și lista superlativelor nu se oprește aici. „Pesta porcină, lovește cea mai mare fermă de porci din România“, titra la sfârșit de august prestigioasa agen­­ție de știri financiare Reuters. La Tebu Consult, fer­­ma din Brăila a omului de afaceri Marin Moraru, au­­to­­ritățile au decis eutanasierea treptată a circa 140.000 de porci.

În realitate, nu există un clasament nici oficial, nici neoficial al fermelor de porci după numărul de animale, luate individual, ci „în funcție de capacitatea totală de producție“, după cum observă Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România.

Topul celor mai mari companii din sector este condus detașat de chinezii de la Smithfield și danezii de la Premium Porc, pe o piață de peste 600 de mili­­oane de euro. Principala victimă a zootehniei locale, Tebu Consult, este al treilea mare jucător și, toto­­da­­tă, cea mai mare companie românească din sector, po­­trivit unui clasament realizat în 2017 de publicația britanică de industria alimentară Pig Progress, parte a grupului britanic RELX, unul dintre cei mai mari furnizori de informații specializate din lume.

Ioan Ladoși crede totuși că ferma lui Marin Moraru „poate fi considerată cea mai mare“, dacă ne ra­­por­­tăm la numărul de animale. Cea mai mare înseamnă și cea mai vulnerabilă economic, pentru că virusul pestei porcine face victime în serie.

CONSPIRAȚII. Veștile legate de sacrificarea a peste 120.000 de porci (bilanțul autorităților este provizoriu) au inflamat mult spiritele, iar discuția publică a alu­­necat inevitabil pe panta politică: unii acuză Guvernul că nu își face treaba, iar ceilalți, că președin­­te­­le își face campanie electorală în contextul unei ca­­tastrofe naționale. Nici teoria conspirației nu pu­­tea lipsi din peisaj: o mână nevăzută dorește eli­­mi­­na­­rea producătorilor români din circuitul economic.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.