De ce nu se ieftinesc vacanțele după ce TVA în turism a scăzut la 5%

Florel Manu 28/11/2018 | 11:33 Financiar
De ce nu se ieftinesc vacanțele după ce TVA în turism a scăzut la 5%

Voucherele de vacanță oferite bugeta­rilor au asigurat turismului românesc un plus de circa 400 de milioane de euro. Guvernul a emis de curând și o ord­o­nanță prin care serviciile turistice vor beneficia de TVA de 5%, în ideea ieftinirii pachetelor de vacanță. Dar se va ieftini ceva? 

Acest articol a apărut în numărul 53 (19 noiembrie – 2 decembrie) al revistei NewMoney

Proprietarii de hoteluri din turismul ro­mâ­nesc au privit ani de-a rândul cum colegii lor din Bulgaria își rotunjeau veniturile pe banii românilor. Infrastructura de pe litoralul bulgăresc era net superioară și prețurile mai mici decât în România. Disperați că rămân fără turiști, hotelierii și agențiile au cerut ajutorul autorităților, ajutor materializat după mai mulți ani de discuții și negocieri printr-o serie de mă­suri care le ofereau antreprenorilor posibilitatea de a investi în modernizarea structurilor de cazare.

O primă reducere de TVA la 9% pentru unele servicii turistice a venit în urmă cu trei ani, măsură urmată anul trecut de acor­darea de tichete de vacanță în valoa­rea de 1.450 de lei angajaților din sectorul bugetar. De la 1 noiembrie, Executivul a hotărât ca TVA-ul în turism să scadă la 5% și să fie extins către mai multe servicii. „Hotelierii şi ceilalţi patroni din domeniu îşi vor organiza activitatea în aşa fel încât această reducere de TVA să se simtă şi în buzunarul consumatorului final“, spunea ministrul Turismului, Bogdan Trif.

Care ieftinire? Dacă de la minister se văd reduceri de prețuri la pa­chetele de  vacanță, antreprenorii din industria turismului au păreri diferite.

Principalul beneficiar al injecției de bani prin voucherele de va­canță a fost turismul balnear, segment pe care creș­terile înregistrate sunt de peste 50%, po­trivit proprietarilor de agenții de turism. Odată cu reducerea TVA la 9%, in­vestițiile în turismul balnear au început să fie viabile, iar după ce vou­che­rele de vacanță își  vor face efectul, alte investiții sunt așteptate.

În ceea ce pri­vește scăderea TVA la 5%, hotelierii din domeniul balnear spun că măsura îi ajută, însă „impactul în costuri este de circa 4%“, potrivit președintelui Organi­zaţiei Patronale a Turismului Bal­near, Nicu Rădulescu. Și asta pentru că multe pachete turistice oferite de hote­lieri sunt supuse deja unui TVA de 9%.

Același impact de 4% va fi resimțit la toate serviciile de cazare din întreaga industrie a turismului. Însă această scădere nu va fi resimțită neapărat și în buzunarul clientului final. „Această diferență se va duce, în mare parte, în investiții și în creș­terea calității serviciilor“, explică Nicu Rădulescu. El mai amintește că în scurt timp se vor scumpi și utilitățile, iar reducerea fiscalității ar putea suplini creș­terea costurilor facturilor. De altfel, istoria scăderilor precedente de TVA arată că prețurile la clientul final nu au scăzut. „Nu au fost scăderi, a fost o stagnare a prețu­rilor!“, confirmă proprietarul agenției de turism Paralela 45, Alin Burcea, care se teme că în perioada ce urmează prețurile pachetelor de vacanță ar putea chiar crește puțin.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.