De ce nu se ieftinesc vacanțele după ce TVA în turism a scăzut la 5%

Florel Manu 28/11/2018 | 11:33 Financiar
De ce nu se ieftinesc vacanțele după ce TVA în turism a scăzut la 5%

Voucherele de vacanță oferite bugeta­rilor au asigurat turismului românesc un plus de circa 400 de milioane de euro. Guvernul a emis de curând și o ord­o­nanță prin care serviciile turistice vor beneficia de TVA de 5%, în ideea ieftinirii pachetelor de vacanță. Dar se va ieftini ceva? 

Acest articol a apărut în numărul 53 (19 noiembrie – 2 decembrie) al revistei NewMoney

Proprietarii de hoteluri din turismul ro­mâ­nesc au privit ani de-a rândul cum colegii lor din Bulgaria își rotunjeau veniturile pe banii românilor. Infrastructura de pe litoralul bulgăresc era net superioară și prețurile mai mici decât în România. Disperați că rămân fără turiști, hotelierii și agențiile au cerut ajutorul autorităților, ajutor materializat după mai mulți ani de discuții și negocieri printr-o serie de mă­suri care le ofereau antreprenorilor posibilitatea de a investi în modernizarea structurilor de cazare.

O primă reducere de TVA la 9% pentru unele servicii turistice a venit în urmă cu trei ani, măsură urmată anul trecut de acor­darea de tichete de vacanță în valoa­rea de 1.450 de lei angajaților din sectorul bugetar. De la 1 noiembrie, Executivul a hotărât ca TVA-ul în turism să scadă la 5% și să fie extins către mai multe servicii. „Hotelierii şi ceilalţi patroni din domeniu îşi vor organiza activitatea în aşa fel încât această reducere de TVA să se simtă şi în buzunarul consumatorului final“, spunea ministrul Turismului, Bogdan Trif.

Care ieftinire? Dacă de la minister se văd reduceri de prețuri la pa­chetele de  vacanță, antreprenorii din industria turismului au păreri diferite.

Principalul beneficiar al injecției de bani prin voucherele de va­canță a fost turismul balnear, segment pe care creș­terile înregistrate sunt de peste 50%, po­trivit proprietarilor de agenții de turism. Odată cu reducerea TVA la 9%, in­vestițiile în turismul balnear au început să fie viabile, iar după ce vou­che­rele de vacanță își  vor face efectul, alte investiții sunt așteptate.

În ceea ce pri­vește scăderea TVA la 5%, hotelierii din domeniul balnear spun că măsura îi ajută, însă „impactul în costuri este de circa 4%“, potrivit președintelui Organi­zaţiei Patronale a Turismului Bal­near, Nicu Rădulescu. Și asta pentru că multe pachete turistice oferite de hote­lieri sunt supuse deja unui TVA de 9%.

Același impact de 4% va fi resimțit la toate serviciile de cazare din întreaga industrie a turismului. Însă această scădere nu va fi resimțită neapărat și în buzunarul clientului final. „Această diferență se va duce, în mare parte, în investiții și în creș­terea calității serviciilor“, explică Nicu Rădulescu. El mai amintește că în scurt timp se vor scumpi și utilitățile, iar reducerea fiscalității ar putea suplini creș­terea costurilor facturilor. De altfel, istoria scăderilor precedente de TVA arată că prețurile la clientul final nu au scăzut. „Nu au fost scăderi, a fost o stagnare a prețu­rilor!“, confirmă proprietarul agenției de turism Paralela 45, Alin Burcea, care se teme că în perioada ce urmează prețurile pachetelor de vacanță ar putea chiar crește puțin.

Alin Burcea se numără printre cei care contestă modul de aplicare a scăderii TVA la 5% în turism. Concret, antreprenorul solicită ca scăderea la 5% să fie extinsă și în cazul agențiilor de turism care au în con­­tinuare TVA de 19%, cotă aplicată doar comisionului perceput de acestea. Chiar și în cazul concretizării acestei mă­suri, proprietarii de agenții de turism spun că reducerea de TVA nu ar fi neapă­rat resimțită în buzunarul turistului. Potrivit unui calcul făcut de Burcea la un pachet de servicii în valoare de o mie de lei oferit de o agenție, reducerea ar fi de doar aproximativ zece lei.

Există însă și operatori care sunt de pă­rere că măsura ar putea avea efect pozitiv pentru turiști, raportat direct la serviciile de cazare. „În pachetul turistic, marea ma­joritate a costurilor provine din pache­tul hotelier, ca atare scăderea se va re­simți“, detaliază fondatorul agenției de turism Bibi Touring, Adrian Voican.

ACELAȘI MENIU. De măsura care prevede reducerea de 5% vor beneficia și restaurantele, iar ju­cătorii din acest domeniu sunt la rândul lor de părere că impactul asupra prețu­ri­lor din listele de me­niuri va fi mai degrabă redus. Și asta pentru că multor servicii oferite de restaurante li se aplică deja TVA de 9%, astfel că o reducere cu patru procente ar putea deveni nesemnificativă în condițiile în care prețul materiei prime pentru meniuri este deja în creștere, iar facturile la utili­tăți vor fi și ele mai mari.

„Măsura este una benefică pentru Fisc, pentru că va crește colectarea taxe­lor de către stat“, oferă o altă perspec­tivă Ma­rian Alecu, acționar minoritar al grupului de restaurante City Grill. Aceeași părere o au și proprietarii agen­țiilor de turism, care adaugă la rândul lor că în industria ospitalității sunt resimțite efec­tele inflației și ale creșterii salariilor. Mai mult, operatorii din turismul balnear spun că pentru a opri migrarea către spi­talele de stat a an­ga­jaților care oferă servicii medicale sunt nevoiți să crească permanent salariile.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, la serviciile agențiilor de turism apelează 1,8 milioane de cumpărători de pachete de vacanță. Potrivit deciziei Guvernului, de reducerea TVA la 5% bene­fi­ciază deocamdată cazarea în regim hotelier, inclusiv închirierea terenurilor ame­na­jate pentru camping, serviciile de res­­taurant şi de catering, cu excepţia bău­turilor alcoolice, altele decât berea, precum şi ba­zele sportive utilizate în scop turistic.

Cât despre efectele asupra turiș­tilor, aceștia trebuie să fie optimiști că la anul va fi mai bine, iar la vară cald.

Injecții în turism

În ultimii ani, autoritățile  centrale au răspuns solici-tărilor venite din piața turismului și au luat mai multe decizii în ceea ce privește facilitățile fiscale acordate acesteia. Până acum, efec-tele s-au văzut în investițiile făcute de hotelieri.

  • 2015. Guvernul a emis ordonanța prin care TVA era redusă de la 24% la 9% pentru serviciile de cazare fără mese incluse, dar și pentru cele cu mic dejun, demipensiune, pensiune completă ori all-inclusive.
  • 2017. Angajații din sistemul bugetar beneficiază de vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei, pe care le pot utiliza în concediile pe care le petrec în țară. Valoarea totală a acestor vouchere este de circa 400 de milioane de euro, bani de care beneficiază turismul local. Măsura va fi menținută și anul viitor.
  • 2018. Turismul beneficiază de o nouă decizie a Guvernului, care reduce TVA de la 9% la 5%, măsură extinsă și pentru terenurile de campare și activități sportive. Până acum erau vizate pachetele care includeau cazare și masă.

FOTO: Mediafax

 

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.