De ce nu are legea salarizării nicio șansă să devină realitate

Alexandra Pele 19/04/2017 | 14:31 Ştiri
De ce nu are legea salarizării nicio șansă să devină realitate

Legea salarizării unitare din sectorul bugetar, care ar urma să intre în vigoare la 1 iulie, ar duce la o creștere a anvelopei salariale la 12% din PIB în 2022, peste media europeană de 10%. Statele europene cheltuiesc mai mulți bani cu plata salariilor din administrație, însă și veniturile colectate peste hotare cântăresc mai greu în finanțele publice ale statelor mai dezvoltate.

Consiliul Fiscal estimează că legea, în actuala ei formă, va avea un impact bugetar de 2% din PIB în 2018, respectiv 25 de miliarde de lei. Până în 2022, impactul bugetar cumulat va fi de 55-60 de miliarde de lei, spune Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, adică de aproape două ori mai mare decât cel vehiculat de ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan. Astfel, peste cinci ani, statul își va plăti angajații cu 12% din PIB.

Mai exact, aproape jumătate dintre taxele și impozitele colectate de stat se vor duce pe plata salariilor din administrația publică, învățământ, sănătate, apărare și alte servicii publice.

Economiștii avertizează însă că nivelul de trai nu poate crește printr-o simplă aplicare a unei măsuri discreționare (creșterea salariilor publice), ci trebuie să vină dintr-o creștere a performanței economice. În ultimul an, salariile din sectorul privat au crescut cu 14,7%, iar cele din sectorul public cu 27,2%.

Cu atât mai mult cu cât bugetul nu pare să își permită cheltuiala suplimentară.

În 2015, veniturile coletate la buget au reprezentat 34,9% din PIB, în condițiile în care media europeană a fost de 44,9% din PIB. Practic, statul român colectează cele mai reduse venituri din UE.

Anul trecut, pe fondul modificărilor aduse Codului Fiscal, veniturile fiscale au însumat 26,1% din PIB, cel mai scăzut nivel din istorie. Anul acesta, veniturile fiscale ar urma să fie de 25,4% din PIB.

Asta pe hârtie. Realitatea din teren s-ar putea dovedi alta, în special având în vedere ce s-a întâmplat în primele luni ale anului.

Veniturile colectate de Fisc în primul trimestru au fost de 50,4 miliarde de lei, în creștere cu 1,3%, față de primul trimestru din 2016, potrivit unui comunicat transmis de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Așadar, veniturile din primele trei luni din 2017 au fost cu 631,3 milioane de lei mai mari decât cele de anul trecut, în condițiile în care Guvernul are nevoie de un plus de 31 de miliarde de lei în acest an pentru a-și îndeplini obligațiile.

 


FOTO: Mediafax

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.