De ce este net superior termometrul digital celui cu mercur? (P)

NewMoney 27/10/2022 | 10:16 Ştiri
De ce este net superior termometrul digital celui cu mercur? (P)

Există numeroase utilizări ale termometrelor în zilele noastre, și nu ne referim numai la măsurarea temperaturii corporale sau a aerului. Până nu demult, termometrele cu mercur erau cel mai des întâlnite, dar în prezent situația s-a schimbat mult. Cele digitale au câștigat tot mai mult teren și este și normal să fie așa, deoarece au o mulțime de avantaje. Pentru a înțelege mai bine cum stau lucrurile, avem și noi câteva informații pentru tine.

Rezultate mult mai rapide

Să măsori temperatura celui mic folosind în acest scop termometrele cu mercur putea echiva lesne cu o probă olimpică. Nu era una dintre procedurile cele mai plăcute, micuțul era agitat și nu putea sta liniștit în timpul necesar mercurului să se se dilate și să arate temperatura corporală. Totuși, pentru adulți reprezenta o soluție bună… ținând cont că era și singura disponibilă. Dezavantajul era că trebuia să aștepți uneori și 10 minute pentru a avea un rezultat, ceea ce era destul de problematic. În schimb, cu ajutorul termometrelor electronice sau digitale, nu este nevoie să aștepți decât doar câteva secunde și gata. Simplu și rapid, și mai ales foarte exact. Adică tocmai ce ai nevoie, nu?

Renunță la termometrele clasice, cu mercur

Deși încă se mai găsesc în unele farmacii sau drogherii spre vânzare, epoca termometrelor cu mercur pare să apună. Cele digitale sunt mult mai ușor de utilizat și chiar au și o precizie mult mai mare. Există și alte diferențe între cele două, iar faptul că un termometru electronic nu are mercur este cea mai ușor de intuit. Dar, să vedem împreună care sunt avantajele celui digital, după cum am amintit mai sus.

O precizie ridicată

Deja, din ceea ce ți-am enumerate mai sus, ți-ai dat seama și care este un alt avantaj al termometrului electronic. Este vorba despre precizia lui, una foarte ridicată. Și este și normal să fie așa deoarece utilizează mai multe tehnologii care permit o precizie foarte mare. Această caracteristică a lor le-a făcut să fie preferate în mai multe domenii de activitate, nu doar în cel medical.

Mult mai sigure de utilizat

Chiar dacă totuși cantitatea de mercur conținută de cele clasice nu era una foarte ridicată, riscurile utilizării unui astfel de dispozitiv erau destul de ridicate. Erau fabricate din sticlă și exista mereu riscul ca să se spargă. Nu doar că fragmentele de sticlă ar fi putut produce răni, dar și mercurul din termometru ar fi avut părțile lui negative. Se știe că această substanță, singurul metal lichid după cum este recunoscut, are o toxicitate ridicată, iar în condițiile în care aceasta ar fi fost eliberată, în contact cu corpul uman sau cu alte obiecte din jur ar fi putut exista unele neplăceri. Acesta a fost de altfel și motivul pentru care în tot mai multe țări se renunță la termometrele clasice, cu mercur, și se optează pentru cele digitale.

La rândul lor, termometrele electronice au în componența lor anumite elemente metalice, care sunt unele foarte rezistente, și nici nu conțin vreo urmă de substanță chimică dăunătoare pentru organism și mediu. De asemenea, există chiar și unele termometre digitale care pot fi utilizate cu succes în măsurarea unor temperaturi care sunt cu mult peste punctul de fierbere sau îngheț al mercurului. Prin urmare, sunt mult mai eficiente și mai practice.

Se folosește alcool sau apă la un termometru electronic?

Pe scurt, răspunsul la această întrebare este unul simplu: niciuna dintre cele două substanțe nu se regăsesc printre componentele unui termometru digital. Este și normal să fie așa deoarece se știe că apa îngheață la anumite temperature, în timp ce alcoolul se evaporă mult mai ușor decât mercurul. Asta înseamnă că un termometru pe bază de alcool nu are o precizie foarte bună din acest motiv. De asemenea, pe măsurile ce temperaturile scad, precizia termometrului cu alcool nu este una foarte foarte bună. În replică, termometrele digitale conțin – după cum aminteam ceva mai sus, părți metalice care reacționează pe baza tensiunii. Am putea să vă oferim exact principiul de funcționare al acestora, dar este destul de complicat și chiar nu își are locul aici. Ceea ce este sigur este faptul că aceste dispozitive sunt mult mai precise decât cele pe bază de apă, alcool sau mercur.

Dezavantajele termometrelor digitale

Toate bune și frumoase, dar totuși există și unele dezavantaje pe care le au termometrele electronice, pe care ți le prezentăm și noi, pentru ca tu să ai parte de toate informațiile. În unele cazuri, termometrele digitale pot fi ceva mai scumpe decât cele clasice, în funcție de model și cât de comlexe sunt informațiile pe care le poți primi cu ajutorul lui.

Un alt dezavantaj al acestui tip de termometre se referă la faptul că periodic necesită schimbarea bateriei, așa că este bine să nu uiți de acest aspect. Chiar dacă poate nu ai mai folosit termometrul de câteva luni bune, asta nu înseamnă că bateria a rămas neconsumată, așa că pentru o precizie ridicată poți opta să o schimbi înainte de a-l utiliza din nou. Totuși, trebuie să recunoști, nu sunt niște dezavantaje chiar atât de mari încât să te determine să renunți să le achiziționezi, pentru că avantajele sunt mult mai multe și mai bune.

Până la urmă, tu știi pentru ce ai nevoie de termometru, așa că alegerea îți aparține în totalitate. Dar, ținând cont că este nevoie de cel puțin un astfel de dispozitiv în orice locuință, optează pentru cel care răspunde cel mai bine cerințelor tale.