De ce decizia lui Trump de a muta la Ierusalim ambasada SUA este „un cadou servit pe o tavă de argint Iranului”

Mimi Noel 17/01/2018 | 13:34 Global
De ce decizia lui Trump de a muta la Ierusalim ambasada SUA este „un cadou servit pe o tavă de argint Iranului”

Acest articol apare în numărul 31 (8-21 ianuarie) al revistei NewMoney

Decizia președintelui american de a muta la Ierusalim Ambasada SUA îi oferă Israelului o victorie simbolică cu consecințe nedorite însă pentru echilibrul regional. Apărătorul tra­di­țional al cauzei palestiniene, Arabia Saudită pierde teren în fața rivalului său istoric, Iranul care pozează acum într-un erou anti-occidental al regiunii.

Protestele din suburbiile de sud ale Beirutului din 11 decembrie erau previzibile. Aici se află fieful milițiilor șiite Hezbollah susținute de Iran, iar decizia președintelui american, Donald Trump, de la începutul lunii de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului a lovit în plin însăși misiunea grupării: lupta continuă împo­triva statului Israel. Mii de protestatari, fluturând stea­gul palestinian, au scandat „război, răz­boi până la victoria finală“. Șeful Hezbollah, Hassan Nasrallah, a apă­rut într-o intervenție video scurtă în care le-a cerut tuturor „grupărilor de rezis­tență“ să se unească. „Decizia lui Do­nald Trump este începutul sfâr­șitului pentru Israel“, a amenințat acesta în înregistrare.

Îndemnul la luptă nu a fost doar pentru militanții pro-palestinieni susținuți de Iran. Prin comparație însă, reacția lumii arabe a fost destul de în surdină. Anunțul Casei Albe gâdilă urechile bazei conserva­toare a alegătorilor americani și a radica­lilor pro-Israel din America, dar pe de altă parte mutarea face jocul Iranului, țara pe care Trump este cel mai interesat să o anta­gonizeze în Orientul Mijlociu.

Oferin­du-i Israelului o victorie sim­bolică atât de evidentă, Trump nu face decât să întă­rească argumentul Tehera­nului că Iranul este, de fapt, adevăratul apărător al Pales­tinei și nicidecum tra­di­ționalul aliat al SUA în regiune, Arabia Saudită.

„Decizia lui Trump este un cadou servit pe o tavă de argint Iranului. Mutarea nu face decât să întă­rească poziția acestuia“, crede Ghanem Nuseibeh, fondatorul firmei de con­sul­tanță politică din Londra, Cornerstone Global Associates.

ECHILIBRU DELICAT. Anunțul complică totodată jocul și pentru saudiți, aliniați pe mai multe dosare cu Statele Unite și cu Israelul, inclusiv în privința luptei pentru supre­mație în regiune pe care regatul o duce cu Iranul.

În mod istoric, Arabia Saudită s-a pozat drept apărătorul suprem al cauzei palestiniene. Liderul saudit de facto, prin­țul moștenitor Mohammed bin Salman, care l-a curtat îndelung pe Do­nald Trump tot acest an, le-a cerut Statelor Unite să renunțe la decizia de a muta capitala Israelului la Ierusalim.

Chiar dacă nu au existat instigări oficiale la violență în regat, publicații saudite (cu acționariat privat, dar sunt sub control guvernamental din punct de vedere editorial) au publicat editoriale vi­ru­lente împotriva SUA.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a spus, după decizia lui Donald Trump, că există pace în Orientul Mijlociu fără ca Ierusalimul să fie capitala Israelului FOTO: Guliver / Getty Images

 

Într-o scrisoare adresată președintelui Trump și publi­cată în ziarul Al-Jazeera, prințul Turki al-Faisal, fost șef al serviciu­lui de informații saudit și ambasador la Washington, a spus clar și tăios că „deci­zia dvs încu­ra­jează Iranul și aghio­tanții săi teroriști să pretindă că sunt apă­ră­torii legitimi ai drepturilor pales­tinieni­lor în fața pre­ten­țiilor imperialiste ale Israelului și ale SUA.“

Decizia președintelui american este tot­odată un pas înapoi în contextul eforturilor de pace pe care chiar ginerele său, Ja­red Kushner, le-a condus în regiune pe parcursul lui 2017. Efectele deciziei se vor contura mai clar, când echipa lui Kushner își va prezenta noul plan de pace anul vii­tor.

Între timp, Iranul poate conta deja pe ceea ce numește „axa de rezistență“ pe care se află Siria, Hezbollah, unele miliții irakiene și Hamas (facțiu­nea palestiniană care controlează în pre­zent Fâșia Gaza). Toate aceste entități sunt profund și vi­ru­­lent anti-americane și anti-israeliene. „Dacă scânteia aprinsă de președintele american, Donald Trump, în Ierusalim va declanșa un foc, Iranul este cel care va câștiga“, este de părere Jonathan Rynhold, asociat în cadrul Centrului pentru studii strategice Begin-Sadat din Israel. „Conflictul israeliano-palestinian este un bazin imens plin cu benzină. Orice esca­la­dare a con­fruntării dintre Israel și Hamas sau Hezbollah conso­li­dează in­fluența Ira­nului“, adaugă acesta.

FĂRĂ SPRIJIN SUNNIT. Întrebarea este dacă Iranul va putea să folosească acest atu pentru a-i curta pe arabii sunniți. Problema este că sunniții se tem de am­bi­­țiile sale regionale ale puterii de la Teheran, în special în contextul în care Hezbollah a luptat împotriva su­nniților în Siria.

„Va fi foarte di­fi­cil pentru iranieni să exploateze oportunitatea dat fiind că sunt șiiți“, crede Aaron David Miller, expert în problematica Orientului Mijlociu din ca­drul Centrului Wilson din Washington. „Este foarte greu pentru iranieni să mo­bilizeze comunitatea sunnită în această cauză și să acțio­neze împotriva intereselor americane pentru a-și promova propriile interese în regiune“, con­tinuă specialistul.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Are o experiență de peste zece ani în jurnalism. A început la agenția națională de presă Rompres, iar în 2006 s-a alăturat echipei care se ocupa de ediția în limba română a publicației americane BusinessWeek. În 2007, a completat echipa de jurnaliști care pornea revista de afaceri Money Express. Domeniile acoperite au variat, de la retail la FMCG, farma, fonduri de investiții, fuziuni și achiziții, IT&C. A realizat interviuri cu cei mai proeminenți oameni de afaceri români, antreprenori locali, dar și cunoscuți oameni de afaceri străini, precum directorul executiv al Microchip, Steve Sanghi, sau fostul director executiv al Sony America, Michael Schulhof. Mimi Noel lucrează ca Account Manager la AMICOM din 2012. La NewMoney, se ocupă de subiectele internaționale.
d