De ce au început străinii să cumpere lanțuri de farmacii și distribuitori de medicamente din România

Cristina Dobreanu 22/05/2018 | 11:42 Companii
De ce au început străinii să cumpere lanțuri de farmacii și distribuitori de medicamente din România

Cele două tranzacții importante care au avut loc în retailul și distribuția farma în ultima jumătate de an arată că nimic nu scapă ochiului vigilent al marilor investitori străini. Mai ales când este vorba de o pastilă“ de peste trei miliarde de euro anual.

Acest articol a apărut în numărul 40 (14-27 mai) al revistei NewMoney

Piața farmaceutică autohtonă pare să fi intrat în zodia efervescenței, iar principalul semnal a fost dat de schimbarea proprietarilor rețelelor de farmacii Sensiblu și Help Net. Dar să le luăm pe rând. Grupul A&D Pharma, lider pe piața distribuției de medicamente prin distribuitorul Medi­plus și ocupantul locului al doilea la capitolul retail, prin farmaciile Sensiblu și Punkt, a fost preluat de către fondul de investiții ceh Penta Investments, într-una dintre cele mai mari tranzacții ale lui 2017, estimată la circa 300 de mi­li­oane de euro. Recent, Ovidiu Buluc, pro­prietarul grupului Farmexim (care include distribuitorul Farmexim, farma­cii­le Help Net și distribui­torul de cos­­me­tice Green Net), a decis să bată palma cu grupul german Phoenix, unul dintre ju­că­torii de top la nivel european, într-o tranzacție eva­luată la o sută de milioane de euro.

„Cred că poate fi un semn că ar pu­tea exista o continuare a consolidării și că alte tranzacții ar putea să aibă loc – dar doar câteva cu o dimensiune si­mi­lară în următorii ani –, pentru că este cu sigu­ranță momentul în care investitorii din diferite industrii ana­lizează opor­tu­nitățile de intrare pe piața românească“, punctează pentru NewMoney Monika Stefańczyk, Pharma and Healthcare Business Unit Director în ca­drul companiei po­loneze de cercetare de piață PMR. Dintre jucătorii mari pe plan european, pe piața locală sunt prezenți recent intrații Phoenix și (indirect) Walgreens Boots Alliance – care a achi­zi­ționat într-o tran­zac­ție globală compania germană ANZAG. De fapt, cei de la ANZAG au dat startul tran­zacțiilor mari pe piața farma locală încă din 2006, când au achiziționat 60% din acțiunile distribuitorului Farmexpert. În următorii cinci ani au preluat, treptat, și restul de acțiuni ale com­paniei fondate de Eugen Banciu, cel care astăzi contro­lează lanțul de farmacii Dona. Singurul mare jucător european absent deocamdată din România este Celesio (Germania).

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cristina Dobreanu a debutat în presa scrisă acum 12 ani, la România liberă. Apoi a scris la revistele de business și after business Income Magazine și Forbes România, și la portalul de business Profit.ro. A participat, în 2010, la proiectul “Study and information Programme for Young Journalists from South East Europe”, (Berlin, Germania), realizat de Konrad Adenauer Stiftung. Este specializată pe politică externă și macroeconomie, dar acoperă din punct de vedere editorial subiecte legate de lumea antreprenorială.