De ce au ales investitorii vestici să ridice proiecte rezidențiale premium în România

Andreea Neferu 26/01/2017 | 17:59 Oameni
De ce au ales investitorii vestici să ridice proiecte rezidențiale premium în România

Investitorii vestici încep să se uite și cu un alt ochi la rezidențialul românesc, care în ultimii doi-trei ani a cres­­­cut (din nou) ca un Făt-Frumos din po­ves­­te. Ce văd ei acum?

„Din punct de vedere economic, România și Bucureștiul cresc în continuare. Credem că acest lucru înseamnă că și piața de real estate se va dezvolta în urmă­torii ani“, e previziunea-pariu pe care o face Örjan Hansson, un investitor suedez care construiește un complex de case în zona lacului Snagov, de­numit Satul Scandinav.

În contextul unei creșteri economice de 5% și al unor prognoze care indică și în următorii ani un avans destul de consistent al PIB-ului, mai mulți dezvoltatori olandezi, suedezi sau belgieni au decis în ultima vreme să investească, alături de parteneri români, în proiecte care țintesc segmentul rezidențial, în special middle-up, premium sau chiar pe cel al ca­selor de vacanță. Investițiile nu sunt neapărat foarte mari, mai de­grabă de ordinul câtorva milioane de euro, însă și proiectele sunt de dimensiuni mai mici, de cel mult câteva zeci de unități, mizând în multe cazuri pe lo­­cu­­ințe „green“ și eficiente energetic. Pe de altă parte, vorbim însă de locu­in­țe al căror preț final poate ajunge și la câteva sute de mii de euro.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.