De ce au ajuns angajatorii să caute muncitori în Occident pentru firmele din România

Alexandra Pele 26/07/2018 | 14:57 Financiar
De ce au ajuns angajatorii să caute muncitori în Occident pentru firmele din România

Dincolo de sutele de mii de posturi neocupate din grilele angajatorilor români, piața locală a forței de muncă se îndreaptă către o furtună perfectă, iar soluțiile sunt greu de implementat și costisitoare.

Acest articol a apărut în numărul 45 (23 iulie – 5 august) al revistei NewMoney

Pe măsură ce granițele Uniunii Europene (UE) s-au extins la est, marile companii occidentale au început să recru­teze masiv din Polonia, Cehia și România. Cău­tau în principal specialiști, oa­­meni bine pregătiți, avizi după oportunitatea de a-și asigura un trai mai bun în străi­nă­tate. Apoi s-a liberalizat integral piața muncii și din regiune au început să ple­ce, pe cont propriu și fără o ofertă de job negociată în avans, tot mai mulți est-europeni. În prezent, asistăm însă la o inversare a acestei tendințe, spune, într-un interviu cu NewMoney, Angelo Lo Vecchio, Head of Eastern Europe, Middle East & North Africa al grupului Adecco, una dintre cele mai mari companii de recrutare de la nivel local, cu prezență în 60 de țări la nivel mondial.

„În România, șomajul este sub 5%, în Cehia sub 3%, iar în Polonia sub 4%. Ce se întâmplă acum? Transferăm oameni din sudul Italiei, din Spania, în Europa de Est. Am adus 200 de oameni din Spa­nia în Praga, acum câteva luni. Acum căutăm 200 de oameni din sudul Italiei pentru Polonia“, spune Lo Vecchio.

Un raport recent al Organizației Na­țiu­nilor Unite (ONU) arată că România se află pe locul doi, după Siria, în ceea ce privește migrația locuitorilor. Circa trei milioane de români s-au stabilit peste hotare în ultimul deceniu. În funcție de sursă, cifrele privind migrația diferă și ajung chiar și la patru milioane de persoane. Iar statele-gazdă au avut mult de câștigat de pe urma acestei tendințe. În Italia, spre exemplu, trăiesc cinci milioa­ne de imigranți, care au generat în 2016 un PIB de 131 de miliarde de euro, mai mare decât produsul intern brut al Ungariei, reiese dintr-o cercetare a Fundației Leone Moressa, pe baza datelor Băncii Mon­diale și ale institutului italian de statistică.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.