De ce a anulat Ryanair 2.000 de curse. Cu ce probleme se confruntă cel mai mare operator low-cost din Europa

Ruxandra Popinciuc 20/09/2017 | 16:05 Ştiri
De ce a anulat Ryanair 2.000 de curse. Cu ce probleme se confruntă cel mai mare operator low-cost din Europa

Gigantul low-cost irlandez, Ryanair, este depășit de numărul mare al zborurilor și se confruntă cu o criză în rândul personalului, scrie publicația britanică The Guardian.

Directorul executiv al operatorului aerian Ryanair, Michael O’ Leary a anunțat săptămâna aceasta că peste 50 de zboruri vor fi anulate zilnic, până la sfârșitul lui octombrie. Acest demers afectează aproximativ 400.000 de pasageri din întreaga lume.

Gigantul irlandez face demersuri costisitoare pentru a stopa criza

Pe fondul necesității de a suplimenta numărul de zboruri, compania a implementat o schemă de bonusuri cu scopul de a-si atrage și fideliza angajații. Prin urmare, toți piloții care continuă să opereze avioanele Ryanair în următoarele două luni vor primi bonusuri substanțiale. Căpitanii vor primii circa 12.000 de lire în timp ce co-piloții vor primi 6.000 de lire până în luna noiembrie a anului viitor, menționează comandantul operaținilor Ryanair, Michael Hickey. Informațiile au fost confirmate și de corespondența internă a companiei, consultată de ziariștii britanici.

Ryanair nu a dezvăluit salariile angajaților, dar, potrivit unor informații publicate de ziarul local Irish Times, salariile de bază anuale ale angajaților variau între 62.000 de euro și 21.000 de euro în anul 2015. Condițiile de primire a bonusului sunt ca piloții și primii ofițeri să zboare peste 800 de ore până în luna octombrie a anului viitor, să aibă cel puțin zece zile libere și cinci zile consecutive de zbor.

Citiți și: Lista zborurilor Ryanair din și spre România anulate în această toamnă

De asemenea, oficialii Ryanair au declarat că vor crește plățile pentru zborurile cu rămânere și vor introduce posibilitatea ca anjajații să aibă își poată alege cu mai mare ușurință zborurile pe care doresc să le facă și zilele libere pe care vor să le ia.

Operatorul irlandez se confruntă de ceva timp cu probleme legate de lipsa de personal. Pe baza unor rapoarte realizate anul trecut, circa 140 de angajați au parăsit compania irlandeză în favoarea companiilor concurente.

Ryanair se confruntă cu presiuni din partea CAA și a pasagerilor

Autoritățile din domeniul aviatic așteaptă ca Ryanair să găsească alternative pentru pasagerii afectați de recentele anulări operate de companie.

Așteptăm asigurările cu privire la modul și momentul în care se vor oferi zboruri alternative cu alte companii aeriene”, a declarat purtatorul de cuvânt al Autoritații Civile de Aviație (CAA).

Acesta a adăugat că Ryanair va avea parte de sancțiuni dacă nu se va conforma.

Credibilitatea companiei pare să fie afectată de această criză. Acțiunile Ryanair au scăzut cu 3% în primele ore de tranzacționare ale Bursei de la Londra. Ca urmare, capitalizarea bursieră a operatorului a scăzut cu circa 500 de milioane de lire.

Conform unor sondaje făcute de jurnaliștii străini, numeroși pasageri se tem că nu vor fi despăgubiți pentru rezervările anulate.

Drept răspuns, directorul executiv al Ryanair a dat asigurări că între 75% și 80% dintre pasageri vor fi redirecționați gratuit și că li se vor plăti compensații cuprinse între 240 și 400 de euro. O’Leary se așteaptă ca ”factura” totală a acestor compensații să se ridice la 20 de milioane de euro, la care se mai adaugă costuri operaționale suplimentare de circa 5 milioane de euro.