De ce, anual, din conturile OMV Petrom se evaporă zeci de milioane de euro

Încet, dar sigur, producţia OMV Petrom scade, iar din conturile companiei se evaporă anual zeci de milioane de euro. Cum contracarează Petrom o evoluţie naturală, dar cu efecte masive asupra rezultatelor financiare şi, implicit, asupra celor 15.000 de angajaţi?
„Gradul de epuizare la resursele de petrol este de 90%. Mai avem posibilitatea de a produce hidrocarburi în România doar pentru o perioadă limitată, respectiv 12 ani la țiței și 9 ani la gaze naturale. Atât ne mai ajung rezervele dovedite din zona de onshore (pe uscat, n.r.), fără a mai investi“, avertiza în septembrie 2016 Artur Stratan, din poziția sa de atunci de președinte al Asociației Române a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA).
Între timp, diminuarea cantităţilor extrase de OMV Petrom, ca urmare a declinului natural al resurselor, forţează cea mai mare companie integrată de ţiţei şi gaze din sud-estul Europei să ia măsuri de impact pe termen lung.
Compania a produs anul trecut 63,74 milioane barili echivalent petrol (bep), faţă de 65,19 milioane bep în 2015 și 81,31 milioane bep în 2004, anul preluării Petrom de către austriecii de la OMV. Pentru 2017, OMV Petrom are ca obiectiv limitarea declinului la cel mult 3%, în condițiile în care vânzările segmentului upstream – activitatea de explorare, dezvoltare şi producţie de ţiţei şi gaze naturale – au scăzut abrupt în ultimii ani, de la 12,8 miliarde de lei în 2014 la 8,9 miliarde de lei în 2015 și 7,3 miliarde de lei (1,62 miliarde euro) în 2016.
OPȚIUNI STRATEGICE. Măsurile prin care Petrom combate efectele unei producţii mai mici merg de la ierarhizarea investiţiilor la reduceri de costuri şi renunţarea la zăcămintele marginale. Ca efect pe termen lung însă, cea mai importantă decizie vizează extinderea explorărilor, atât în România, cât şi în regiunea Mării Caspice şi – mai ales – în Marea Neagră.
„În upstream am continuat să implementăm măsurile de îmbunătăţire a eficienţei şi am obţinut o reducere semnificativă a costurilor, cheltuielile unitare de producţie scăzând cu 10% (în 2016, n.r.), la sub 12 USD/baril. Astfel, am reuşit să compensăm declinul de 2,5% al producţiei zilnice de hidrocarburi, dar nu am putut compensa impactul preţurilor în scădere. Totuşi, suntem mândri că am reuşit să limităm declinul producţiei mult sub limita superioară a estimării noastre de 4%“, explică directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.
La rândul său, Peter Zeilinger, membru al Directoratului Petrom, responsabil cu activitatea upstream, spune că zăcămintele marginale au fost vândute și contractele de creştere a producţiei, renegociate.
„Luând în considerare mediul caracterizat printr-un preţ scăzut al ţiţeiului, care determină o schimbare a paradigmei de la volum către valoare, eforturile noastre în 2016 s-au concentrat pe dezvoltarea opţiunilor strategice având ca obiective maximizarea valorii portofoliului şi asigurarea sustenabilităţii bazei de rezerve. Valorificarea întregului potenţial al portofoliului activelor producătoare din România şi creşterea bazei existente de active pentru a asigura sustenabilitatea pe termen lung sunt cele două direcţii strategice pentru segmentul upstream“, detaliază acesta. Strategia va fi pusă în practică, printre altele, prin programe de foraj, reparaţii capitale la sondă şi redezvoltare a zăcămintelor, cu obiectivul unei rate de 100% privind înlocuirea rezervelor, până în 2021.
Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.