De ce a scăzut leul la minimul ultimilor patru ani

Alexandra Pele 08/03/2017 | 18:25 Ştiri
De ce a scăzut leul la minimul ultimilor patru ani

Leul s-a depreciat miercuri până la cel mai scăzut nivel al ultimilor patru ani. Analiștii spun că evoluția se explică prin faptul că Banca Națională a României (BNR) a mutat mai sus așa-numita „zonă de echilibru” a cursului leu/euro, într-o tentativă de susținere a creșterii economice, pe fondul unei deteriorări a competitivității companiilor locale.

Cursul oficial de referință anunțat de BNR a fost de 4,5512 lei/euro, cel mai mare din iunie 2013, când un euro valora 4,5535 lei.

La cea mai recentă apariție publică, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a precizat că leul nu prea mai are loc de apreciere. Guvernatorul spunea în februarie că a observat faptul că firmele românești se confruntă cu o creștere a prețurilor de producție cuplată cu o scădere a prețurilor de consum, evoluții care „nu lasă loc” pentru o întărire a monedei locale.

Citiți și: John Hardy, Saxo Bank: Se prefigurează următoarea criză a Europei. Până acum s-a dat morfină

Citiți și: Calcul îngrijorător: care este prețul dublării salariilor din sectorul bugetar

„Acest argument a fost întărit de un grafic (mai jos, n.r.) prin care se arăta că firmele locale au pierdut deja cotă de piață internă în defavoarea importurilor”, spun analiștii ING care au observat faptul că Isărescu a mutat puțin mai sus intervalul leu/euro cu care banca centrală este confortabilă, la 4,44-4,54.

grafic bnr

Analiștii se așteaptă ca perechea să se tranzacționeze în intervalul 4,49-4,54 pe parcursul primului semestru din acest an.

„Creșterile salariale recente, mai ales ale venitului minim, decuplate de câștigurile de productivitate, au adus riscuri pe zona competitivității. Astfel, BNR ar putea fi înclinată să mute <> mai sus, poate către 4,5-4,6, într-o tentativă de a susține gradual creșterea economică. Acest scenariu ar putea fi testat astăzi”, se arată într-o notă transmisă de analiștii ING în această dimineață.

Printre atribuțiile BNR se numără aplicarea politicii de curs de schimb. Regimul oficial se numește „flotare controlată”. Cursul este lăsat liber, iar BNR spune că intervine doar în stiuații de forță majoră așa încât leul să reflecte fundamentele economiei românești.

 


FOTO: Mediafax

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.