De ce a preluat un fond de investiții american ultima bancă grecească scoasă la vânzare în România

Alexandra Pele 09/01/2018 | 18:20 Financiar
De ce a preluat un fond de investiții american ultima bancă grecească scoasă la vânzare în România

Acest articol apare în numărul 31 (8-21 ianuarie) al revistei NewMoney

Vânzarea operațiunilor locale ale Pira­eus Bank către fondul de private equity J.C. Flowers (JCF) marchează ultima ie­șire (așteptată) a grecilor din România, dar și intrarea pe piața locală a fondului american de investiții, după mai multe încercări eșuate.

2017 a fost unul dintre cei mai activi ani pentru sectorul bancar românesc, fiind marcat de exit-ul băncilor elene, de consolidarea pozițiilor unor jucători locali, dar și de intrarea unor nume noi.

După ce ungurii de la OTP Bank au preluat Banca Românească de la National Bank of Greece, iar clujenii de la Banca Transilvania au bătut palma cu Eurobank Group pentru achiziționarea Bancpost, finalul de an a mai adus o tranzacție pe piața bancară românească, JCF – unul din­tre cele mai cunoscute fonduri de private equity specializate în domeniul financiar – anunțând preluarea operațiunilor Piraeus Bank.

O NOUĂ ÎNCERCARE. „Piraeus Bank România are indicatori de solvabilitate și lichiditate solizi, precum și active de calitate, în economia cu cea mai mare creș­tere economică din Uniunea Europeană. Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu Piraeus Bank România pentru finalizarea tranzacției și crearea unei bănci puternice și independente într-un climat bancar dinamic“, a precizat J. Christopher Flowers, CEO și Managing Director al JCF.

Sucursala locală a grupului Piraeus avea în toamna anului trecut active de circa 1,5 miliarde de euro, un portofoliu de împrumuturi de 742 de milioane de euro (cotă de piață de 1,5%) și depozite de 931 de milioane. Pe partea de logistică, banca avea 99 de sucursale și 1.277 de angajați, potrivit datelor comunicate de grup.

Iar dacă motivele vânzătorului sunt cunoscute, acestea fiind legate de condițiile impuse de instituțiile europene Greciei, cumpărătorul a ajuns și el cunoscut în România încă de acum câțiva ani, când a participat la primele negocieri pe piața locală.

Fondată la sfârșitul anilor ’90 de miliardarul J. Christopher Flowers, fost parte­ner Goldman Sachs, compania a investit până acum peste 15 miliarde de dolari în 50 de companii și instituții financiare din 17 state. Cea mai mare parte a portofoliu­lui (peste 50%) este concentrată în zona ban­cară și de asigurări.

În toamna lui 2014, în presa locală apă­reau primele informații cu privire la inte­resul americanilor de a prelua o bancă din România. Era vorba atunci despre Ban­ca Comercială Carpatica (BCC), o insti­tuție financiară cu mari probleme ca urmare a incapacității acționarilor majoritari de a se conforma cerințelor impuse de reglementatori în urma crizei financiare. Doi ani mai târziu, Horia Manda, unul dintre veteranii private equity-ului local pre­lua BCC. Ulterior, banca a fuzionat cu o altă instituție financiară din portofoliul lui Manda și a fost rebranduită în Patria Bank.

JCF pierdea astfel „în fața gazdelor“. În contextul în care fondul intenționa să preia, potrivit informațiilor din piață, și Piraeus Bank și să fuzioneze operațiunile grecilor cu cele ale BCC, planurile au fost date peste cap, iar fondul s-a regrupat.

REȚETA AMERICANĂ. Compania nu a dorit să răspundă nici atunci și nici acum întrebărilor NewMoney pe această temă, însă modus operandi-ul JCF este de na­tură să ofere câteva indicii. Fondatorul a devenit un titan al private equity-ului mondial la începutul anilor 2000, când a cum­părat mai multe bănci japoneze, scrie Fortune. Achizițiile nu au fost deloc ieftine (de ordinul a miliarde de dolari), cu toate că băncile erau în dificultate. Însă odată listate pe bursă, acestea i-au adus randamente foarte bune.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.