De ce a fost transformată o pădure din Baia de Fier într-un loc parcă desprins din „Alice în Țara Minunilor”

Oana Borviz 11/08/2017 | 16:49 Timp Liber
De ce a fost transformată o pădure din Baia de Fier într-un loc parcă desprins din „Alice în Țara Minunilor”

Acest articol apare în numărul 21 (7-27 august) al revistei NewMoney

Atunci când copacii nu-ți mai spun nimic, artiștii îi îmbracă în cele mai intense culori. Așa, șoaptele lor ajung din nou la tine.

Dacă străbați în această perioadă Transalpina, vei avea surpriza să des­­coperi nu doar peisaje care-ți taie respirația (doar te afli pe cea mai înaltă șosea din România!), ci și o pă­­dure care nu seamănă cu nimic din ce ai văzut până acum și care pare desprinsă mai degrabă din universul lui Tim Burton decât din Ro­­mânia reală. Undeva, între Horezu şi Târgu-Jiu, la Baia de Fier, trunchiurile copacilor nu mai sunt gri, ci îmbrăcate în cele mai intense nuanțe de verde, albastru, vio­­let, alb, galben și roșu. O pădure fantastică, în care te-ai aștepta să-i întâlnești pe Alice, Pălărierul Nebun sau Motanul Cheshire, dar în care nu vei da decât peste sute de copaci falnici pictați de mâna unui om.

De fapt, de mai multe mâini, pentru că, deși ideea îi aparține artistului Mihai Țopescu – cunoscut mai ales pentru obiectele sale din sticlă, care au devenit un adevărat brand în stră­­ină­tate –, copacii din pădurea Dum­­brava au fost pictați de aproximativ 30 de voluntari (artiști, critici de artă, oameni de cultură). Scopul? De a protesta la adresa defrișărilor abuzive ale pădurilor, dar și „de a redes­­co­­peri frumosul, la o altă scară“, după cum spune Mihai Țopescu.

Înălțare. Gândit pe parcursul mai multor ani, acest proiect de land art intitulat „Grădina Paradisului“ a transformat pădurea unui sat oltenesc în­­tr-un colț de poveste. Unul pe care aproape nimeni (conducător auto sau drumeț) nu-l ocolește înainte de a se opri pentru a-l admira de-aproape sau pentru a-l străbate cu piciorul. Și cum ai putea să nu faci astfel când nicăieri în lume nu ai trăit experiența de a des­­coperi, pe un drum de munte, o pădure colorată! „O femeie mai în vârstă m-a întrebat când are loc nunta! Alta dacă se face vreun bâlci! Turiștii au oprit ma­­șinile, cu toate că este o zonă peri­­culoasă (…), și au venit în pădure să își facă fotografii cu copacii!“, mărturi­­seș­­te artistul entuziasmat că proiec­­tul lui atrage atâția oameni.

Timp de câ­­teva zile din luna iulie, vo­­luntarii au strâns toate deșeurile, au făcut curățenie și au curățat copacii pentru a-i vopsi, apoi, folosind culori ecologice. „Pă­­durarii mar­­chea­­ză copacii cu roșu și îi condamnă la moarte, Mihai Țopescu i-a vopsit în culori și astfel copacii au fost condam­­nați la viață!“, spunea unul dintre vo­luntari la finalul proiectului. Și nu o viață oarecare, ci una „spirituală“, ar zice Mihai Țopescu, care, prin verti­­calita­­tea și cromatica copacilor, te în­­deam­­nă la meditație, reflecție, recu­­le­­gere și descoperire de sine. Nu întâm­­plător, această acțiune artistică face parte dintr-un ciclu intitulat „Înăl­­țare“, pe care artistul vrea să-l continue anul viitor, când intenționează să aducă arta și în pădurea de peste drum (dar nu pic­­tând copacii, ci printr-o altfel de in­­tervenție artistică).

Culoare. De ce tocmai aici? În primul rând, pentru că Gorjul este unul dintre județele cu cele mai multe anchete privind defrișările ilegale (potrivit esti­­mă­­rilor făcute de activiștii de mediu, anual dispar din pădurile românești 8,8 mili­oane de metri cubi de lemn). În al doilea rând, pentru că este o pădure ușor vi­­zibilă de pe Drumul Naţional 67 Târ­­gu-Jiu – Râmnicu Vâlcea. Mihai Țo­­pescu nu a vrut decât să tragă un semnal de alarmă (altfel decât prin strigăte și lo­­zinci) și să ne ajute să redescope­­rim natura de lângă noi. Convins că „arta nu dă răspunsuri“, ci „pune între­­bări“, artistul își dorește ca această „Grădină a Paradisului“ să fie desco­­pe­­rită și în­țe­­leasă de fiecare în parte du­­pă nevoile inimii lui pentru că, așa cum spu­­­ne el, în funcție de cum te miști printre sutele de copaci, descoperi de fiecare dată altceva.

„Este o lucrare artistică unică! Sunt bucuros că am luat parte la ea (…)“, măr­­tu­­ri­­sește artistul Victor Korniș, care a venit din Germania special pentru a se alătura echipei de vo­­luntari. Și, cum era de aștep­­tat, pădurea colorată a avut impact, nu doar asupra celor care au trecut pe lângă ea, ci și asupra inter­­na­­uților care și-au exprimat, în diferite forme, uimi­rea. „Trebuia vopsit ministerul me­­diu­lui sau dl Ministru vopsit în culorile LGTB“, scrie un internaut. „Dacă natura „credea“ că aşa este bine şi folo­­sitor „ vopsea“ ea arborii în culori psihedelice“, își dă cu părerea un altul.

Oricum ai da-o, nu poți să nu accepți că ceea ce a făcut Mihai Țopescu la Ba­­ia de Fier este un proiect inedit care, dincolo de mesajele evidente pe care le conține, îți aduce aminte că, în absența culorii, nu prea are sens nimic pe lu­­mea asta.

 


FOTO: Guliver / Getty Images