De-a alba-neagra: experiențele unui italian în piața imobiliară românească

[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Un proverb românesc spune că „până nu te lovești cu capul de pragul de sus, nu-l vezi pe cel de jos“. Dar zicalele nu țin niciodată cont de naționalitate.
„Bunicul meu îmi spunea tot timpul că până nu treci printr-o criză, nu poți să fii un întreprinzător bun“, mărturisește Stefano Albarosa, ușor rușinat că trebuie să recunoască acest lucru din postura unui om de afaceri pentru care prudența și existența unui plan B nu făceau parte din vocabularul curent.
În fond, cine ar mai sta să asculte sfaturile celor mai în vârstă, atunci când datele problemei arată creșteri pe toate fronturile? Criza l-a adus însă cu picioarele pe pământ, mai ales că afacerile sale erau concentrate pe două dintre piețele puse la podea de criza din 2008 – real-estate și auto. După ce a fost unul dintre cei mai importanți jucători pe segmentul industrial-logistic, a ajuns să piardă aproape tot, plusurile din 15 ani de activitate transformându-se în pierderi de 25 de milioane de euro din capitalul propriu. Concret, 15 proiecte au fost predate băncilor. Și, dacă nu era de ajuns, în 2012, Cefin Trucks a încetat să mai fie dealer IVECO. A fost o lovitură care îi provoacă dureri și acum, mai ales că fostul său partener strategic genera „85% din imagine“ pe segmentul auto. Și, foarte probabil, și din venituri.
După ce grupul Cefin, controlat de familiile partenere Albarosa și Orrechia, a renunțat, în plină criză, la divizia imobiliară, a decis să repornească la drum. De această dată, fără familia Orrechia. A pus bazele AIC Industrial&Logistic Development (pentru zona de real-estate) și a continuat cu Cefin Trucks (pentru businessul din domeniul auto), ambele sub umbrela AIC.
Lecția numărul 1: PRUDENȚA.
Care e prima lecție pe care a învățat-o din toate aceste experiențe? „Să înțelegi ce te mulțumește și, apoi, să știi să te oprești“, rezumă Stefano Albarosa.
Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.