Darurile, la români: Doar 7% din cadouri coincid cu ce-și doresc sărbătoriții, iar 47% preferă să primească bani sau vouchere

Gabriel Bucur 18/07/2018 | 12:26 Ştiri
Darurile, la români: Doar 7% din cadouri coincid cu ce-și doresc sărbătoriții, iar 47% preferă să primească bani sau vouchere

Jumătate din români ar vrea să-și cumpere singuri cadoul, când sunt sărbătoriți: 25% preferă să primească bani, iar 22% s-ar bucura mai mult dacă ar primi vouchere la diverse magazine, de unde să-și aleagă produsul dorit, reiese dintr-un sondaj realizat de GiftShare, o nouă platformă online pentru cadouri. De semenea, 18% din români spun că preferă un singur cadou, dar mai consistent, din partea persoanelor apropiate.

Doar 7% din cadourile pe care le primesc românii coincid cu ceea ce-și doresc, iar în peste 27% din cazuri cadourile sunt generale și nu țin cont de necesități, arată răspunsurile celor chestionați. Totodată, 15% din respondenți spun că adeseori cadourile primite sunt practice, dar impersonale și, prin urmare, rareori utile. Principalul motiv, cred 48%, este faptul că persoanele care dăruiesc cadouri fac alegeri fără să fie interesați de ceea ce-și doresc cei cărora le vor oferi. Aproape o treime afirmă că, deși își doresc un cadou anume, le este greu să le spună acest lucru rudelor sau prietenilor, mai ales din cauza temii că bugetul ar putea fi mai mare decât ceea ce și-au propus cei dragi să cheltuiască pentru cadou.

Circa 42% din români primesc cadouri de două ori pe an, respectiv de ziua de naștere și de sărbători, 30% primesc de trei până la cinci ori pe an, iar 21% – o sigură dată, cu ocazia zilei de naștere, conform sondajului GiftShare. La fiecare dintre aceste ocazii, peste 58% dintre participanții la studiu spun că primesc între două și cinci cadouri, iar 14% primesc între cinci și zece cadouri. Mai puțin de un sfert primesc, de regulă, un singur cadou din partea întregului grup. Cel mai adesea sunt oferite în dar haine și încălțăminte (peste 47%), produse de înfrumusețare (peste 32%), bijuterii și accesorii (peste 21%).

În privința valorii, 38% apreciază că fiecare dar costă sub 100 de lei, iar 47% cred că fiecare cadou costă între 100 și 250 de lei. Mai puțin de 1% din participanții la studiu declară că primesc cadouri cu valoare de peste 1.000 de lei. Întrebați cât consideră că ar trebui să cheltuiască cineva pentru cadoul pe care îl oferă, cei mai mulți (61%) au răspuns „fiecare cât poate, gestul contează”.

Cadourile nepotrivite sau nefolositoare sunt dăruite mai departe altor persoane, atunci când se ivește ocazia, spun 45% dintre respondenții la sondajul GiftShare, în vreme ce aproape 1% recunosc că le aruncă și mai puțin de jumătate spun că le păstrează, chiar dacă nu se bucură de ele.

„Cu siguranță, fiecare dintre noi a primit măcar o dată un cadou nepotrivit sau s-a confruntat cu dificultăți în alegerea celei mai potrivite soluții pentru a face o surpriză frumoasă celor dragi, fie că vorbim de zile de naștere sau orice alt tip de ocazie specială. Pornind de la această idee și de la dorința de a diminua riscul cadourilor nedorite sau inutile, am lansat GiftShare, o platformă online care oferă posibilitatea de a primi și a dărui cadoul perfect de fiecare dată, fie că este vorba de produse, servicii sau chiar diverse experiențe”, spune Adina Carapencea, cofondatoare GiftShare.

 


FOTO: Guliver / Getty Images

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.