Darius Vâlcov: Amnistia fiscală e prevăzută în programul de guvernare. Astfel de lucruri se fac, nu se discută. Dezbaterea ar trebui să se facă cu uşile închise

NewMoney 17/07/2018 | 09:51 Ştiri
Darius Vâlcov: Amnistia fiscală e prevăzută în programul de guvernare. Astfel de lucruri se fac, nu se discută. Dezbaterea ar trebui să se facă cu uşile închise

Darius Vâlcov, consilier de stat în aparatul de lucru al prim-ministrului Viorica Dăncilă, a declarat, luni seară, la Antena 3, că măsura amnistiei fiscale este prevăzută în programul de guvernare şi include ştergerea datoriilor unor companii, apoi a susținut că astfel de lucruri „se fac, nu se discută”, transmite News.ro.

„Amnistia fiscală este prevăzută în programul de guvernare, în sensul în care se vorbeşte, la capitolul < <întreprinderi mici şi mijlocii>>, despre restartarea mediului de afaceri. De fapt, acest lucru înseamnă. În viziunea programului de guvernare şi a ceea ce am discutat atunci cu preşedintele Dragnea, da (n.r.-ştergerea datoriilor), dar aceste lucruri se fac şi nu se discută pentru că nu am vrea niciodată să încurajăm pe cineva să nu îşi plătească datoriile şi, mai mult decât atât, când o faci, dacă o faci, trebuie să iei decizia să răsplăteşti sau să îi bonifici şi pe cei care şi-au plătit corect taxele şi impozitele”, a declarat Darius Vâlcov, coordonator al programului de guvernare al PSD.

Citiți și: Darius Vâlcov, numit consilier al noului premier. Vă mai amintiți de politicianul care ascundea tablouri în pereți falși?

Vâlcov a mai susţinut că, în prezent, datoriile persoanelor fizice şi ale companiilor se ridică la 98 de miliarde de lei, din care mare parte nu se mai recupereză. „Recuperăm sub 500 de milioane. 84% sunt nerecuperabili, deci niciodată nu îi mai recuperăm, dar mare parte dintre aceste companii, mai ales cele mari, sunt de stat. Vorbim de câteva zeci de mii de companii şi de câteva sute de mii de oameni, cred că depăşim un milion. Nu au voie să ia împrumut de la bancă. Nu au voie să facă multe lucruri. Nu primesc nici unele drepturi pentru că nu plătesc o amendă sau o datorie veche de 7-8 ani de zile. Este de analizat dacă trebuie să se facă (amnistia fiscală -n.r.). Trebuie să existe o dezbatere şi, când se ia decizia, să se facă, să nu se mai discute aşa mult. Dezbaterea ar trebui să se facă cu uşile închise”, a spus Darius Vâlcov.

Ministerul Finanţelor lucrează, momentan, la un mecanism de amnistie fiscală, gândit ca un stimulent pentru economia românească, dar nu are legătură cu cazul preşedintelui Klaus Iohannis, care ar trebui să plătească statului peste 1,2 milioane de lei încasaţi din chirii, a declarat, vineri, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, potrivit News.ro.

Citiți și: Unul dintre autorii programului de guvernare a patentat cea mai ingenioasă metodă de a ascunde banii din corupție

„Amnistia fiscală este un subiect pe care îl avem în lucru la nivelul Ministerului Finanţelor. Nu are legătură cu Iohannis. Este un posibil mecanism pentru a stimula partea de economie românească. Nu pot să vă dau acum mai multe detalii. Este în lucru, vom discuta în următoarele zile la nivelul coaliţiei pentru a vedea cum putem aplica aceste măsuri”, a spus Teodorovici, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ministrul a spus că preşedintele Klaus Iohannis ar trebui să plătească statului suma de peste 1,2 milioane lei încasată din chiria imobilului din strada Nicolae Bălcescu numărul 29, din Sibiu, deşi statul nu este încă proprietarul acelui imobil.

 


FOTO: Mediafax