Daniel Slăvenie: „Înainte de pandemie, doar 22% din cei care vizitau magazine online comandau ceva, iar acum procentul a urcat la 45%“

Florel Manu 16/01/2023 | 10:25 Financiar
Daniel Slăvenie: „Înainte de pandemie, doar 22% din cei care vizitau magazine online comandau ceva, iar acum procentul a urcat la 45%“

Piața locală de e-commerce își continuă creșterea, chiar dacă puțin mai lent anul acesta, iar proprietarii de magazine online caută soluții să fie cât mai vizibili în fața clienților. Pe acest fond, agențiile de marketing online au destul spațiu să-și crească și ele businessul.

La jumătatea lui 2022, două dintre cele mai mari agenții de marketing digital din Ro­mânia anunțau că fuzionează – MoLoSo și SEOCupcake au devenit Limitless, compa­nie care oferă servicii de marketing online pentru promovarea afacerilor în zona de e-commerce. „Nu am fost concurenți în piață. MoLoSo a activat pe zonele de pay per click, automatizări și inteligență arti­ficială, în timp ce SEOCupcake a venit cu experiența pe zona de SEO (search engine optimization, n.r.)“, spune Daniel Slăvenie (35 de ani), chief executive officer (CEO) al businessului Limitless și cofondator al agenției MoLoSo.

Noua entitate are ca țintă în următorii trei ani o cifră de afaceri de circa 8 mili­oane de euro, după un 2021 în care veniturile cumulate ale celor două companii s-au ridicat la 3,6 milioane de euro. Pentru anul în curs, Daniel Slăvenie estimează că Limitless va genera circa 4 milioane de euro.

Fuziunea a plecat de la ideea că, pe o piață în curs de maturizare, cum este cea de e-commerce, e nevoie de o companie care să ofere platformelor online o gamă cât mai completă de servicii de promo­vare.

Capcanele pandemiei

În perioada re­s­tric­țiilor sanitare, spune acum Slăvenie, busi­nessurile din online au simțit că segmentul de comerț electronic poate să crească rapid și au căutat soluții pentru a de­veni cât mai vizibile. În consecință, cere­rile pentru servicii de marketing online au crescut. Însă nu neapărat pentru toată lu­mea. Businessurile din zona de turism, HoReCa, rent-a-car sau tractări, de exemplu, s-au oprit brusc. Au apărut însă noi clienți care voiau să fie și ei cât mai vizibili, iar odată cu ei au apărut și adevăratele pro­­vocări pentru agențiile de marketing on­line. „Clienții noi care au venit în online nu erau pregătiți pentru acest business și noi am alocat foarte mult timp ca să-i învă­țăm ce să facă în online. Am avut mai multă bătaie de cap“, detaliază Daniel Slăvenie.

Dar probleme au apărut și în cazul clien­ților deja existenți, ale căror vânzări au ac­celerat peste așteptări și au rămas fără stocuri. În aceste condiții, antreprenorii au cerut ca anumite campanii de promovare să fie oprite sau încetinite, nu doar pentru că nu mai aveau ce vinde, dar și pentru că refacerea stocurilor era tot mai dificilă. „Toată lumea voia optimizare de costuri“, spune Slăvenie. Per ansamblu însă, s-au înregistrat creșteri ale vânzărilor în toate domeniile.

Reversul a fost că, pe măsură ce vânză­rile creșteau, antreprenorii nu mai știau ce planuri de afaceri să-și facă pe următoarele luni. Practic, nu puteau să prognozeze nici cât va mai dura creșterea, nici cum vor re­acționa în continuare cumpărătorii și, odată cu ei, piața. Mulți au ajuns astfel să ceară sfatul agențiilor de marketing online. „Era destul de greu și pentru noi să facem previziuni, pentru că în acel moment nu aveam toate datele referitoare la ce se va întâmpla“, mărturisește Slăvenie.

Creșteri temperate

După creșterile spectaculoase din 2020, cu 30% față de anul precedent, avansul s-a mai temperat în 2021. Vânzările online au crescut de la 5,6 miliarde de euro în 2020 la 6,2 miliarde de euro anul trecut. O creștere de circa 10%, despre care reprezentanții Asociației Române a Magazinelor Online spun că se va menține și în acest an, comerțul electronic urmând să genereze aproximativ 7 miliarde de euro.

Conectat permanent la pulsul pieței, Daniel Slăvenie spune că 2022 a fost un an cu câteva provocări pentru sectorul de e-commerce. În primele cinci luni ale anului, comerțul din offline a crescut cu 22%, în condițiile în care vânzările din online au scă­zut cu trei procente. Potrivit GPeC (cel mai important eveniment de e-commerce și marketing online din Europa Centrală și de Est), vânzările din online s-au contractat chiar cu 40% pentru câteva săptămâni, pe fondul conflictului care a izbucnit în Ucraina pe 24 februarie. Lucrurile au înce­put să revină la normal abia din a doua jumătate a lui mai, iar din iulie volumele au fost constant mai mari față de perioada simi­lară a lui 2021.

Slăvenie spune că a observat și el o schim­bare a comportamentului de consum al clienților magazinelor online. „Utili­zatorii de online au început să fie mult mai atenți la preț și se documentează mai mult înainte de achiziție“, detaliază el. În aceste condiții, continuă antreprenorul, campaniile de marketing online pe care le deru­lează proprietarii de platforme de e-commerce trebuie să fie mult mai precise, astfel încât țintele să fie atinse cu cheltuieli cât mai mici.

Dată fiind și inflația, Slăvenie spune că mulți antreprenori au ales să tempereze creșterea prețurilor și să suporte o parte din aceasta prin diminuarea marjei de pro­fit. În momentul de față, valoarea medie a coșului de cumpărături din .ro este în scă­dere, însă numărul celor care fac comenzi este în creștere. „Înainte de pandemie, doar 22% din cei care vizitau magazine online comandau ceva, iar acum procentul a urcat la 45%“, subliniază Slăvenie.

Născut pentru online

Daniel Slă­venie a fost interesat de noile tehnologii încă din copilărie. Atras de programare încă din liceu, a terminat Facultatea de Ma­te­matică-Informatică din cadrul Univer­si­tății din Pitești. Administra pe atunci un site pe care promova vânzarea de motociclete la mâna a doua. „Nu luam bani nici de la vân­ză­tori, nici de la cumpărători. Mă mulțu­meam cu banii care veneau din re­cla­mele de pe site“, își amintește antreprenorul.

Între timp a continuat să învețe de unul singur cum funcționează lucrurile în online. Așa a ajuns să ofere și servicii de SEO pentru diverse companii. A lucrat inclusiv în biroul local al unei companii din Franța specializată în SEO, unde și-a perfecționat abilitățile în zona de vânzări. Din 2014 a de­cis să intre în antreprenoriat și a des­chis agenția MoLoSo, alături de un asociat. Businessul a crescut de la an la an, MoLoSo ajungând înainte de fuziune să gestioneze bugete de marketing online de circa 40 de milioane de euro.

Acum, din postura de CEO al Limitless, ia în calcul extinderea operațiunilor com­pa­niei și în afara țării, vizând în primul rând țări vorbitoare de engleză.

În paralel cu marketingul online, Daniel Slăvenie este implicat și în proiecte personale – este partener în Termene.ro, iar recent a investit într-un start-up de îngrășă­minte agricole bio, a cărui strategie de mar­keting pe anul viitor o gândește acum. Marketingul digital rămâne însă principala sa preocupare, țintind să devină unul dintre cei mai mari furnizori de soluții de promovare a businessurilor din zona de e-commerce.

Ce, cât, unde

Comerțul electronic din România reprezintă 9-12% din total retail, potrivit GlobalData (9%) și Euromonitor (12%).

  • COMPORTAMENT. Dacă în perioada pan­demiei categoriile de produse cu cele mai mari creșteri în e-commerce țineau de lucrul și traiul de acasă (laptopuri, televizoare, frigidere, mobilier, decorațiuni etc.), odată cu ridi­carea restricțiilor din 2022 au revenit în centrul atenției produsele și serviciile legate de activitățile outdoor, precum travel, fashion sau beauty.
  • TENDINȚE. Livrarea la lockere este una dintre principalele tendințe ale anului – consu­matorii își doresc independență față de programul curierului.
  • EUROPA. Comerțul electronic la nivel european a ajuns în 2021 la 718 miliarde de euro, înregistrând o creștere de 13% față de anul precedent.

FOTO: Laszlo Raduly

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.