Dăncilă, despre OUG 114: Deranjează pe cineva că noi gândim româneşte?

NewMoney 04/03/2019 | 17:42 Ştiri
Dăncilă, despre OUG 114: Deranjează pe cineva că noi gândim româneşte?

Premierul Viorica Dăncilă a susţinut, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea despre OUG 114, că au apărut multe manipulări, iar românii au dreptul să ştie adevărul, potrivit News.ro. Ea a susţinut că România nu a inventat aceste taxe, iar cei care doresc abrogarea OUG 114 nu vor binele românilor.

„Au apărut multe manipulări şi românii au dreptul să ştie adevărul. este important de subliniat că actul normativ conţine un set de măsuri ce au în vedere dezvoltarea creşterii economice. (…) România nu a inventat aceste taxe, ele au fost impuse în mai multe ţări din UE. Stimaţi parlamentari, de două luni deţinem preşedinţia rotativă a Uniunii Europene şi ne îndeplinim că succes această misiune. În timpul scurs de la preluare, am închis mai multe dosare decât Austria în şase luni, am închis dosare grele şi importante pentru UE. Românii au cu ce se mândri. În aceste condiţii, dvs. vi se pare normal ca românii să plătească dobânzi duble faţă de restul cetăţenilor din UE? (…) În cazul facturilor la energie, nu vă doriţi ca preţurile plătite de consumatorii casnici să fie cele corecte? Deranjează pe cineva că noi gândim româneşte?”, a afirmat Dăncilă.

Premierul a susţinut că aceste măsuri au fost luate în urma unei analize riguroase.

„Aveam această responsabilitate politică şi guvernamentală de a ne îngriji ca cetăţenii să fie principalii beneficiari ai creşterii economice”, a adăugat ea.

Viorica Dăncilă a prezentat măsurile avute în vedere. Ea a spus că, prin acest act, guvernul, pentru prima oară în 30 de ani, stabileşte ca domeniu strategic sectorul construcţiilor, pentru care stabileşte o serie de facilităţi. De asemenea, prin OUG 114 s-a înfiinţat Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, despre care Dăncilă a spus că este primul mecanism de acest fel creat după Revoluţie prin care se finanţează investiţiile autorităţilor locale şi ale universităţilor.

Ea a spus că în următoarele zile se vor emite normele metodologice de aplicare astfel încât în cel mai scurt unităţile teritoriale să poată depune proiecte.

Premierul a menţionat şi programul pentru dezvoltarea staţiunilor balneare, programul este „gROwth, investim în copii, în viitor”.

Ea a precizat că a doua componentă a OUG o reprezintă măsurile de îmbunătăţire a activităţii în comunicaţii şi energie. Dăncilă a precizat că în sectorul energetic vor fi protejaţi consumatorii casnici, iar acest mecanism funcţionează în Italia şi în Franţa. În domeniul gazelor, preţul va fi plafonat la 68 de lei pe MW/oră.

„Analizând performanţa din ultimii doi ani a companiilor de administrare a fondurilor de pensii, iar randamentele sunt inferioare inflaţiei. Acest lucru ne-a determinat să modificăm legislaţia astfel încât să recompensăm performanţa şi totodată să implicăm şi capitalul fondurilor în economia României, nu doar expertiza lor”, a mai declarat Dăncilă.

Viorica Dăncilă a susţinut că Guvernul este deschis la dialog şi în zilele următoare vor avea loc discuţii atât cu reprezentanţii din domeniul energiei, cât şi cu cei din domeniul comunicaţiilor, pentru a identifica împreună cele mai bune soluţii.

„Vă asigur că analizăm cu atenţie şi efectele taxei pe activele financiare asupra sustenabilităţii finanţelor publice şi ale economiei reale. Prin instituirea taxei am avut în vedere corectarea practicilor incorecte faţă de populaţie întâlnite în sectorul bancar. Ministerul Finanţelor a purtat discuţii atât cu BNR, cât şi cu reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor şi au fost identificate soluţii posibile de adaptare a OUG 114, urmând ca acestea să fie incluse într-un proiect de act normativ”, a mai declarat Dăncilă.

„Cei care clamează abrogarea acestei OUG ale cui interese le reprezintă? Ale românilor, sigur nu, pentru că abrogharea ar duce la anularea tuturor acestor creşteri de venituri, investiţii şi facilităţi”, a susţinut Dăncilă.


Foto: Mediafax