Dancă: A fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanţa care elimină aberaţiile economice ale OUG 114

NewMoney 09/01/2020 | 13:41 Ştiri
Dancă: A fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanţa care elimină aberaţiile economice ale OUG 114

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, a anunţat, joi, că a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanţa care elimină ”aberaţiile economice” ale OUG 114.

OUG 114, anunţată în decembrie 2018 de ministrul Finanţelor de atunci, Eugen Teodorovici, şi de fostul consilier guvernamental Darius Vâlcov, a cuprins o serie de măsuri economice controversate, care au fost aspru criticate de mai multe organizaţii şi asociaţii din cadrul mediului de afaceri.

Joi, Dancă a anunţat că a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanţa Guvernului Orban care elimină ”aberaţiile economice” din OUG 114 şi impune noi măsuri necesare pentru echilibrarea bugetului.

Printre principalele prevederi de modificare ale OUG 114, care intră în vigoare începând de joi, este eliminarea prevederilor care au pus în pericol funcţionarea fondurile private de pensii şi banii participanţilor la Pilonul 2 de pensii.

”Abrogarea taxei de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din sectorul energetic care a dus la creşterea preţurilor pentru energie şi utilităţi. Liberalizarea pieţei de energie prin eliminarea treptată a preţului fix de vânzare la producători care a avantajat importurile de gaze şi energie electrică. Desfiinţarea taxei pe activele bancare care a dus la creşterea costurilor de creditare şi a ratelor bancare”, a mai anunţat Dancă.

În plus, ordonanţa vizează desfiinţarea schemei fictive de finanţare fără resurse bugetare din Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, plafonarea indemnizaţiilor pentru demnitari şi a sporurilor din sectorul public la nivelul lunii decembrie din 2019 şi plata activităţilor desfăşurate de militari şi poliţişti în zilele libere sau de sărbătorile legale şi a alocaţiei pentru drepturile de hrană.

”Încetarea detaşărilor din sectorul privat în sectorul public prin care erau evitate concursurile de ocupare a unor funcţii publice. Îngheţarea punctului de amendă la nivelul anului 2019, la 145 lei. Suspendarea pensiilor speciale pentru primari în 2020”, a mai anunţat Dancă.

El a subliniat că PSD a vrut să blocheze adoptarea acestor măsuri de corectare a prevederilor din OUG 114, prin sesizarea proiectului de Lege pentru care Guvernul Orban şi-a angajat răspunderea în faţa Parlementului.