D`ale Bucureștilor: Totul despre tranzacțiile cu clădiri istorice din Capitală

Autor: Dana Badea
Avizele se obțin greu, procesul de renovare e îndelungat și migălos, iar investițiile presupuse sunt însemnate. Dar chiar și așa, interesul pentru clădirile istorice e în creștere. Odată cu el, și potențialul de profit.
Acest articol a apărut în numărul 68 (24 iunie – 7 iulie 2019) al revistei NewMoney
A fost bombardată, naționalizată, reabilitată și recompartimentată, retrocedată, vândută, ipotecată, incendiată și abandonată. Apoi, a renăscut din propria cenușă, ca parte integrantă a unui ansamblu exclusivist de birouri. Construită la începutul secolului XX, în Piața Victoriei din București, vila Oromolu, reședința fostului guvernator al Băncii Naționale a României din perioada 1922-1926, Mihai Oromolu, a fost proiectată de Petre Antonescu, unul dintre cei mai importanţi arhitecţi români din perioada interbelică. Având o suprafață de aproximativ 300 de metri pătrați și un teren de 4.500 de metri pătrați, vila din imediata apropiere a clădirii Guvernului a fost evaluată la sfârşitul lui 2012 la 12,96 milioane de euro.
A fost preluată atunci de fondul sud-african New Europe Property Investments (NEPI), unul dintre cei mai mari investitori din imobiliarul românesc, în contul unei datorii către fond a proprietarului de la acel moment, grupul imobiliar Avrig 35. Cinci ani mai târziu și cu o investiție de 37 de milioane de euro, NEPI anunța finalizarea proiectului Aviatorilor 8, compus din vila Oromolu, o clădire de birouri cu design avangardist dispusă pe patru niveluri şi o piaţetă deschisă publicului larg. Proiectul are o suprafață închiriabilă de peste 7.700 de metri pătrați și generează anual venituri de aproximativ 2,8 milioane de euro, printre chiriași aflându-se companii precum General Electric, Fitbit sau Philip Morris.
După modelul celor de la NEPI, și dezvoltatorul imobiliar belgian Atenor Group a cumpărat Casa Cesianu, precum şi un teren adiacent pentru un proiect de birouri. Clădirea a fost construită în a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi a găzduit de-a lungul timpului Legaţia germană, una dintre sălile de spectacole ale Teatrului „Constantin Tănase“ și un cazinou. Denumit Dacia One, proiectul va avea o suprafață închiriabilă de aproximativ 12.500 de metri pătrați și deja se poartă negocieri pentru vânzare, după finalizarea sa. Și nu sunt singurele exemple.
OFERTĂ ȘI CERERE. Din câte spune Monica Barbu, CEO la Artmark Historical Estate, divizia imobiliară a casei de licitaţii Artmark, după anul 2001 a început un lung șir de procese de retrocedare, care au durat – în medie – aproximativ zece ani, astfel că nu se poate vorbi despre o piață a imobilelor istorice decât de aproximativ cinci ani. Artmark Historical Estate a fost creată în ianuarie 2015 și scoate la licitație, după modelul marilor case internaționale, proprietăți istorice precum palate, castele, cetăți, conace și vile vechi, aflate pe Lista Monumentelor Istorice.
Potrivit datelor companiei, numai în București există aproape 1.900 de clădiri catalogate ca monumente de arhitectură de clasă A sau B. Pentru zece dintre acestea, aflate în portofoliul Artmark, compania spune că are solicitări, în special pe zona rezidențială. „Cele mai multe solicitări de până acum sunt cele în scop rezidențial și cele pentru implementări în sfera turismului. Totuși, avem clienți pe aproape fiecare funcțiune: birouri, centru de evenimente, instituții de sănătate sau chiar muzee private“, detaliază Barbu.
Pentru că acest segment de piață este la început, Monica Barbu spune că, deocamdată, nu poate oferi cifre concrete privind rata de recuperare a unei investiții pe segmentul clădirilor istorice. „Fiecare implementare se tratează diferit, în funcție nu doar de caracterul clădirii în sine, ci și de alte coordonate, precum sunt amplasarea, accesul, competiția pe segmentul respectiv etc.“, detaliază CEO-ul Monica Barbu. În ultimele 18 luni, Artmark Historical Estate a intermediat zece tranzacții, în valoare totală de aproximativ 15 milioane de euro. Cea mai mare dintre acestea a avut loc în decembrie anul trecut, când frații Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii retailerului de bricolaj Dedeman, au plătit aproximativ cinci milioane de euro pentru casa negustorului Nicolae Hlebnikian, un monument istoric de clasa B aflat chiar lângă palatul din Dorobanți al lui George Becali. Destinația viitoare a imobilului e deocamdată necunoscută.
Proprietățile de dimensiuni medii și mari sunt căutate însă preponderent de dezvoltatori, care doresc să implementeze diverse funcțiuni, cum ar fi spații de birouri, de retail, hoteluri, centre de evenimente sau proiecte rezidențiale de dimensiuni mai mari. Un exemplu recent în acest sens este cel al unui dezvoltator imobiliar israelian, Hagag, care a preluat clădirea istorică din Calea Victoriei 139 și o va transforma într-un proiect rezidențial exclusivist cu apartamente de două, trei și patru camere, valoarea investiției ridicându-se la zece milioane de euro.
O CHESTIUNE DE PRESTIGIU. Pe piețele din regiune, precum Polonia sau Cehia, astfel de exemple sunt mult mai numeroase, existând un segment consistent de dezvoltatori specializați în convertirea clădirilor istorice în spații de locuit, mai spune Barbu. În România, tranzacțiile de peste două-trei milioane de euro încă sunt puține, cel mult două-trei pe an.
Chiar și așa, clădirile-monument istoric sunt din ce în ce mai atractive. În special, datorită poziției lor unice în interiorul orașului și generozității spațiilor, spun analiștii imobiliari. „Interesul investitorilor pentru astfel de proiecte vine și din faptul că zona centrală este una dintre cele mai căutate din București pentru sedii de firme, ceea ce se vede și în rata de neocupare, de sub 5%. În 2018, în zona centrală, inclusiv CBD (Central Business District – zona de birouri din jurul pieţelor Victoriei şi Romană, n.r.), a fost livrată o singură clădire de birouri, de 12.000 de metri pătrați, în condițiile în care cererea brută a fost de 72.176 de metri pătrați (22% din suprafața de birouri închiriată în București), din care jumătate a reprezentat cerere netă, respectiv 25% din cererea netă la nivelul anului 2018 din Capitală“, se arată într-o analiză a JLL Romania.
Ansamblul de clădiri Scala-Ciclop-Ambasador este un exemplu ilustrativ în acest sens, dată fiind poziția sa în centrul Bucureștiului, cu un front stradal de aproximativ 100 de metri pe bulevardul Magheru. În 2017, Eduard Uzunov, CEO al companiei imobiliare Regatta, anunța intenția moștenitorilor familiei Bragadiru de a vinde parcarea supraetajată Ciclop, blocul Scala și o jumătate din hotelul Ambasador, propunând atunci un plan pentru un proiect evaluat la aproximativ 22 de milioane de euro, care include un hotel, birouri, spații comerciale și o parcare.
„Procesul de vânzare a proiectului Ciclop – Scala – Ambasador este în continuare în derulare. Având în vedere amploarea proiectului, unicitatea locației și potențialul uriaș de dezvoltare, potențialii investitori trebuie să ia în calcul dezvoltarea unui proiect mixt, comercial/rezidențial/entertainment sau hotelărie. Un alt criteriu ce atrage investitorul vine prin prisma valorii intrinseci a monumentelor istorice, în cazul nostru fiecare clădire în parte este monument istoric, dar ele fac parte și din ansamblul arhitectural de la jumătatea secolului XX, ansamblu cuprins între străzile CA Rosetti și Pictor Arthur Verona“, explică acum Eduard Uzunov. Regatta a vândut, anul trecut, trei clădiri din zonele Dorobanți și Grădina Icoanei, cu o valoare totală de 5,5 milioane de euro.
În opinia lui Uzunov, investițiile însemnate presupuse de un astfel de proiect, precum și timpul lung de proiectare nu ar trebui să fie văzute ca un impediment pentru achiziția unor clădiri-monument istoric. „Considerăm că toate acestea fac să crească valoarea finală și să nu mai spunem de prestigiul pe care îl vor avea viitorii utilizatori ai clădirii“, explică el, comparându-le cu niște „diamante ale pieței imobiliare“, fiecare „fiind unică și valoroasă în felul ei“. Rămâne doar să fie (re)șlefuite.
Foto: Artmark