UPDATE Cutremur puternic în Grecia și Turcia. Mai multe clădiri s-au prăbușit – VIDEO

Andrei Dumitru 30/10/2020 | 14:51 Ştiri
UPDATE Cutremur puternic în Grecia și Turcia. Mai multe clădiri s-au prăbușit – VIDEO

UPDATE. 19.55: Bilanţul provizoriu din Turcia este de cel puţin 12 morţi şi 419 răniţi, a anunţat Departamentul turc pentru Situaţii de Urgenţă (AFAD). Pe Insula elenă Samos, doi adolescenţi au murit după prăbuşirea unui zid.

UPDATE. 19.20: Cel puţin şase persoane au murit în Turcia, două în Grecia și alte 320 de persoane au fost rănite, după un puternic seism cu magnitudinea 6,7 care a provocat vineri prăbuşirea mai multor clădiri în vestul Turciei şi pe insula greacă Samos, au anunţat autorităţile pentru situaţii de urgenţă din cele două ţări, citate de AFP, Reuters şi DPA.

Cel puţin patru persoane au murit, iar alte 120 au fost rănite într-un puternic cutremur, care a cauzat surparea mai multor imobile în vestul Turciei vineri, potrivit unui prim bilanţ publicat de ministrul turc al Sănătăţii Fahrettin Koca, relatează AFP.

”Din păcate patru concetăţeni de-ai noştri şi-au pierdut viaţa în seism (…). În total, 120 de de concetăţeni au fost răniţi”, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter ministrul Fahrettin Koca.

Primarul oraşului Izmir Tunç Soyer a declarat pentru postul de ştiri CNN-Türk că a primit informaţii despre aproape 20 de imobile surpate.

”În acest stadiu, am primit informaţii potrivit cărora şase imobile s-au surpat la Bornova şi Bayrakli”, în provincia Izmir, a anunţat, însă, pe Twitter, ministrul turc de Interne Süleyman Soylu.

”Unii dintre concetăţenii noştri sunt prinşi între dărâmături”, a anunţat ministrul turc al Mediului Murat Kurum.

La Bornova, salvatori, ajutaţi de locuitori şi poliţişti, încercau să-şi croiască drum între dărâmăturile unui imobil locuit cu şapte etaje, cu ajutorul unor ferăstraie cu lanţ, potrivit unor iamgini difuzate de postul public turc TRT.

Un lanţ uman încerca să cureţe nişte ruine, dându-şi din mână în mână bucăţi de grindă şi căzărmizi, potrivit acestor imagini.

Salvatori cereau să se facă linişte, pentru a putea localiza supravieţuitori.


Un cutremur puternic, de 6,7 grade pe scala Richter, a avut loc vineri în largul Insulei Samos, la Marea Egee, şi a fost resimţit până în capitala greacă, situată la aproximativ 300 de kilometri distanţă, anunţă Institutul Geodinamic al Observatorului din Atena, relatează Ekaterimeni.

Cutremurul a avut loc la ora locală 13.51 (şi ora României), la 19 kilometri nord-vest de insulă, la o adâncime de 10 kilometri, potrivit Observatorului.

Presa locală din Samos scrie că imobile şi drumuri au fost avariate.

Presa turcă scrie, de asemenea, că în oraşul de coastă Izmir s-au prăbuşit clădiri.

Centrul Seismologic European la Mediterana (EMSC) estimează intensitatea seismului la 7 pe scala Richter.

”Am simţit un cutremur foarte puternic, asemănător unui cutremur la Samos din urmă cu mulţi ani. Oamenii sunt panicaţi. Au ieşit în parcuri şi pe străzi”, a declarat preşedintele personaluluide la Spitalul din Samos la postul SKAI.

Niciun rănit nu a ajuns la spital, a anunţat el.

Viceprimarul din Samos a anunţat că s-au surpat clădiri si că s-au semnalat valuri înalte.

O clădire s-a surpat la Panagia Theotokou, în Karlovasi, scrie greekcitytimes.com.