Cât de pregătit este Bucureștiul pentru un mare cutremur. Autoritățile au publicat un nou ghid pentru populație

Gabriel Bucur 02/03/2018 | 12:30 Ştiri
Cât de pregătit este Bucureștiul pentru un mare cutremur. Autoritățile au publicat un nou ghid pentru populație

În fiecare an, în preajma zilei de 4 martie, românii își imaginează cu frică ce s-ar întâmpla în cazul producerii unui cutremur puternic, asemănător celui din 1977 (7,2 grade pe scara Richter), care a luat peste 1.500 de vieți și a avariat zeci de mii de clădiri. Realitatea sumbră ne arată că încă nu suntem pregătiți să facem față unui astfel de seism.

Dovadă că Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne tocmai a lansat un site care conține ghiduri pe care populația le poate consulta pentru a ști cum trebuie să reacționeze în situații-limită. „Fiipregătit.ro” cuprinde 15 ghiduri, utile în cazuri de: prim ajutor, ger/viscol, inundație, cutremur, alunecări de teren, furtună, caniculă, incendiu, electricitate, accident nuclear, violență asupra copiilor, violență domestică, furt din mașini, furt din locuințe și furt din buzunare.

„Priviţi în locuinţa dumneavoastră şi încercaţi să vă imaginaţi ce ar putea să se întâmple în fiecare cameră, dacă s-ar produce un cutremur”, este una dintre recomandările autorităților.

În București, de exemplu, numărul clădirilor încadrate în clasele I și II de rism seismic a crescut, în ultimii doi ani. În bilanțul publicat de Primăria Capitalei, în luna februarie, apar 689 de clădiri cu risc ridicat de prăbușire sau pentru care sunt așteptate „degradări structurale majore” în caz de cutremur, în timp ce, în urmă cu doi ani, lista cu astfel de clădiri șubrede număra doar 667 de imobile.

Iar statistica mai conține aproape 1.600 de clădiri încadrate în categorii de urgență, dar care nu au fost încă incluse în clasele de risc seismic corespunzătoare. De asemenea numărul de clădiri consolidate aproape că a rămas neschimbat, de la 75, în 2016, la 84, câte au fost consolidate până acum.

Specialiștii în fizica pământului estimează că, în România, următorul seis de mari proporții se va produce în viitorul apropiat, conform ciclicității care caracterizează cutremurele cu magnitudini mari.

Țara noastră a fost zguduită de mai multe ori, în ultimul secol, iar cele mai mari seisme au fost cel din anul 1901 (7,2 grade pe scara Richter), cel din noiembrie 1940 (7,4 grade pe scara Richter, când au murit aproximativ 1.600 de oameni) și cel din martie 1977 (7,2 grade pe scara Richter, când au murit aproape 1.600 de oameni și peste 11.000 au fost răniți).

Cutremurele din ’40 și ’77 sunt considerate cele mai devastatoare din istoria modernă a României. De altfel, după seismul de acum 78 de ani, geologul Ion Atanasiu a început să lucreze la prima hartă seismică a țării.

 


FOTO: inyourpocket.com

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.