Cushman & Wakefield Echinox: Vom vedea investiții imobiliare de peste un miliard de euro în 2017

Andreea Neferu 14/03/2017 | 16:45 Ştiri
Cushman & Wakefield Echinox: Vom vedea investiții imobiliare de peste un miliard de euro în 2017

Compania de consultanță imobiliară DTZ Echinox, cu afaceri de circa 3 milioane de euro anul trecut, își schimbă denumirea în Cushman & Wakefield Echinox, după fuziunea la nivel mondial dintre DTZ Și Cushman & Wakefield din anul 2015.

Anunțul formal de afiliere la rețeaua Cushman & Wakefield vine în contextul în care Echnox, companie fondată de Mihnea Șerbănescu acum 23 de ani, a fost partenerul DTZ în România începând cu anul 2002.

„Structura companiei rămâne aceeași. Ne uităm să ne întărim departamentele existente și facem angajări. Constat că ne aflăm din nou într-un moment în care cererea depășește oferta pe piața forței de muncă, iar acest lucru se vede în multe sectoare”, a spus Mihnea Șerbănescu, directorul general al Cushman &  Wakefield Echinox.

Compania se așteaptă ca volumul investițiilor imobiliare de anul acesta să se ridice pe plan local la 1,2-1,4 miliarde de euro, după un an 2016 în care indicatorul a fost de 850 de milioane de euro. „Ne așteptăm să fie și noi intrări pe piață anul acesta, atât pe zona de retail, cât și de birouri, industrial, rezidențial și leisure”, a spus Tim Wilkinson, partener capital markets în cadrul Cushman & Wakefield Echinox. „Principalul avantaj al României este că este o piață mult mai ieftină față de alte țări”, a mai spus el.

Consultanții au exemplificat prin clădirea de birouri America House din Capitală, controlată de AEW Europe și care a fost recent scoasă la vânzare, tranzacția fiind intermediată de Cushman & Wakefield Echinox. ”Într-o capitală precum Varșovia, în aceleași condiții de locație, o proprietate precum aceasta ar fi cu 20-30% mai scumpă”, a spus Șerbănescu.

Clădirea de birouri aflată în Piața Victoriei ar putea genera una dintre cele mai mari tranzacții de anul acesta, alături de cea prin care israelienii de la AFI Europe vor să vândă birourile AFI Park din Cotroceni, estimate la o valoare de 165 de milioane de euro. Potențialii cumpărători ai acestui proiect din urmă ar fi frații Pavăl, care controlează și retailerul de bricolaj Dedeman.

Compania Cushman & Wakefield Echinox (fostă DTZ Echinox) a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de circa 3 milioane de euro, iar pentru 2017 estimează un avans de 35% al veniturilor, în contextul în care o parte din tranzacțiile la care consultanții firmei lucrau s-au amânat pentru 2017, motiv pentru care veniturile aferente acestora se vor revedea în business-ul de anul acesta. ”De asemenea, creșterea prognozată pentru anul acesta se va datora unei expuneri mai bune sub noul brand”, afirmă Oana Iliescu, managing director al companiei.

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.