Curtea de Justiţie a UE amendează Polonia cu 1 milion de euro pe zi

Andrei Dumitru 27/10/2021 | 15:23 Ştiri
Curtea de Justiţie a UE amendează Polonia cu 1 milion de euro pe zi

Curtea de Justiţie a UE a dispus miercuri Poloniei să plătească un milion de euro pe zi pentru că nu a respectat verdictul justiţiei comunitare privind desfiinţarea camerei disciplinare a Curţii supreme, relatează agențiile străine de presă, citate de Agerpres.

„În verdictul emis astăzi, vicepreşedintele tribunalului obligă Polonia să plătească o amendă de un milion de euro pe zi, din momentul în care verdictul a fost comunicat Poloniei”, se menţionează în comunicatul CJUE.

Polonia a comunicat că va desfiinţa camera disciplinară în cadrul unor reforme mai ample, dar nu a prezentat până acum un plan detaliat.

La jumătatea lui iulie, CJUE a stabilit că noua camera disciplinară a Curţii supreme din Polonia nu garantează imparţialitatea şi independenţa şi, în consecinţă, încalcă legea UE.

Respectarea de către Varşovia a acestei decizii este necesară „pentru a evita un prejudiciu grav şi ireparabil la ordinea legală a Uniunii Europene şi la valorile pe care Uniunea este fondată, în special cea a statului de drept”, s-a menţionat atunci într-un comunicat al Curţii.

Înfiinţată în 2018, camera disciplinară poate concedia orice judecător şi procuror, făcându-i pe unii să se teamă că ar putea fi folosită pentru a pedepsi magistraţii pentru deciziile lor, afectându-le astfel independenţa.

Pe 9 septembrie, Comisia Europeană a cerut CJUE să dicteze amenzi zilnice pentru Polonia pentru neimplementarea deciziilor UE. Acest moment a reprezentat însă o escaladare a unei dispute de lungă durată privind o serie de reforme judiciare efectuate în ultimii ani.

„Sistemele judiciare din întreaga UE trebuie să fie independente şi corecte”, afirma atunci preşedinta CE, Ursula von der Leyen.