Curtea Constituțională a validat referendumul din 26 mai

NewMoney 27/06/2019 | 15:08 Ştiri
Curtea Constituțională a validat referendumul din 26 mai

Curtea Constituţională a Românei (CCR) a validat, joi, referendumul convocat de preşedintele Klaus Iohannis şi care s-a desfăşurat odată cu alegerile pentru Parlamentul European din 26 mai. Hotărârea CCR va fi prezentată plenului Parlamentului, potrivit News.ro. 

Judecătorii constituţionali au validat, joi, rezultatele referendumului care a avut loc în data de 26 mai.

„În ziua de 27 iunie 2019, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.i) din Constituţie, art.46 alin.(1) şi al art.47 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a luat în dezbatere un număr de 5 contestaţii formulate cu privire la referendumul naţional desfăşurat în data de 26 mai 2019, cât şi constatarea respectării procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 26 mai 2019 şi confirmarea rezultatelor acestuia”, a transmis Curtea Constituţională printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, în urma deliberărilor, judecătorii, cu unanimitate de voturi, au respins contestaţiile formulate cu privire la referendumul naţional desfăşurat în data de 26 mai 2019, au constatat respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi au stabilit că scrutinul este valabil.

De asemenea, CCR „a confirmat rezultatele referendumului naţional desfăşurat în data de 26mai 2019, constatând că majoritatea participanţilor la vot, care au exprimat opţiuni valabile, a ales la ambele întrebări răspunsul afirmativ” şi „a constatat că referendumul cu privire la probleme de interes naţional iniţiat de Preşedintele României în temeiul art.90 din Constituţie este consultativ”.

CCR a mai transmis că ”hotărârea este definitivă şi general obligatorie”.

„Înaintea publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, hotărârea Curţii Constituţionale se prezintă Camerei Deputaţilor şi Senatului, întrunite în şedinţă comună”, a mai transmis CCR.

În 26 mai, au avut loc alegerile pentru Parlamentul European şi referendumul pe justiţie convocat de preşedintele Klaus Iohannis.

Potrivit Biroului Electoral Central, la întrebarea ”Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?” au răspuns 7.922.591 de români, 6.459.383 dintre aceştia alegând răspunsul ”DA”.

La întrebarea ”Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?” au dat un răspuns 7.923.869 de români, 6.477.865 dintre aceştia alegând răspunsul ”DA”.

Prezenţa la vot la referendumul din 26 mai a fost de 41,28%.


Foto: Mediafax