Cum vrea PSD să oprească achizițiile auto second hand: Românii vor putea să cumpere o mașină o dată la doi ani

Emil Popescu 01/11/2017 | 19:39 Ştiri
Cum vrea PSD să oprească achizițiile auto second hand: Românii vor putea să cumpere o mașină o dată la doi ani

Românii vor putea cumpăra o singură mașină second-hand într-un interval de doi ani, iar autovehiculele la mâna a doua din străinătate vor fi vândute doar de către firme, potrivit unui proiect de modificare a Codului Fiscal.

Proiectul de lege, elaborat de parlamentari PSD și înregistrat pentru dezbatere la Senat, impune în premieră o limită a tranzacțiilor: “Persoanele fizice pot achiziționa, o dată la doi ani, un singur autovehicul second-hand pentru folosință proprie”.

În plus, modificările propuse vor permite doar firmelor să cumpere mașini din străinătate și să le revândă pe plan local.

Autorii proiectului vorbesc despre „o colectare mai eficientă a impozitelor la bugetul de stat și eliminarea operațiunilor comerciale nefiscalizate de autovehicule second-hand achiziționate în spațiul intracomunitar și revândute în România”.

Pentru a fi aplicat, proiectul de lege trebuie să fie aprobat de Parlament și promulgat de președinte.

Eliminarea timbrului de mediu, la 1 februarie, a adus o explozie a înmatriculărilor de mașini la mâna a doua. În primele nouă luni înmatriculările de autovehicule second hand aduse din străinătate au crescut cu 70%, la aproape 380.000 de unități. Pe ansamblul întregului an, companiile din industria auto se așteaptă la 500.000 de mașini second hand, față de doar 100.000 de unități noi.

Emil are o experiență de peste 15 ani în presa economică, din care 13 la agenția Mediafax. Pentru NewMoney scrie pe domenii precum energie, industrie și auto.