Cum vrea Comisia Europeană să stabilizeze preţurile pe piaţa electricităţii

Comisia Europeană a prezentat marţi pistele reformei pieţei europene a electricităţii – fără să o restructureze în mod fundamental -, prin recurgerea la contracte energetice pe termen lung în vederea protejării consumatorilor şi încurajarea investiţiilor în energia regenerabilă şi nucleară.
Divergenţe între Cei 27 pe tema rolului energiei nucleare ar putea complica negocierile acestui text, în contextul în care CE speră la un acord până în iarnă.
Preţul angro al electricităţii depinde de costul ultimei centrale folosite în vederea echilibrării reţelei – în principal centrale pe gaze natirale -, iar piaţa a ”explodat” anul trecut din cauza cursurilor gazelor naturale, în urma Războiului rus în Ucraina.
În locul unei reforme complete şi a unei decuplări stricte a gazelor naturale de electricitate – pe care Franţa şi Spania au anunţat iniţial că o doresc -, CE intenţionează să dezvolte contracte pe termen lung ”pentru energii fără carbon” care să le permită consumatorilor să-şi scadă factura şi care să le ofere furnizorilor venituri previzibile.
În realitate, toate statele membre UE ţin de funcţionarea ”pe termen scurt” a pieţii care, puternic interconectată, permite un răspuns rapid vârfurilor cererii pe întregul continent. Şapte ţări – cu Germania în frunte – se opun oricărei reformări de sistem ”de urgenţă”, relatează AFP, potrivit News.ro.
Proiectul propus marţi – care urmează să fie negociat între statele membre UE şi Parlamentul European (PE) – vizează, prin aceste ”semnale pe termen lung”, să încurajeze investiţii în energii fără carbon şi să reducă astfel influenţa cursurilor gazelor naturale. Până atunci, ”trebuie să structurăm contractele (…) astfel încât să decuplăm facturile cetăţenilor de preţul de pe pieţele angro pe termen scurt”, subliniază CE.
Bruxellesul vrea să faciliteze vânzarea directă de electricitate (power purchase agreement, PPA) – contracte de cumpărare de electrcitate pe bursă între doi actori privaţi (producător şi cumpărător) la un preţ stabilit în prealabil -, astfel încât întreprinderile ”să beneficieze de preţuri mai stabile în vederea producţiei de anergie regenerabilă şi nefosilă”.
Statele membre UE urmează să stabilească regumurile garanţiilor publice în vederea acoperirii riscurilor de credit ale cumpărătorilor, permiţând mai multor comapnii să încheie aceste contracte. Furnizorii de electricitate cu amănuntul urmează să fie acoperiţi ”în mod adecvat” de PPA-uri, în vederea ”atenuării riscurilor supraexpunerii la volatilitatea preţurilor”.
CE susţine, de asemenea, folosirea unor ”contracte de diferenţă” (contract for difference, CDF) cu un preţ garantat de stat. În acest mecanism, producătorul de electricitate este obligat să ramburseze venitul obţinut în cazul în care cursul spot este mai mare, iar în caz contrar este compensat, la scăderea pieţei.
Textul vizează să consolideze informarea consumatorilor, să înăsprească sancţiunile privind încălcarea concurenţei sau manipulări de piaţă şi să protejeze mai bine clienţii ”vulnerabili” – care nu vor mai fi deconectaţi în cazul întârzierii plăţii. Statele vor putea oferi preţuri reglementate gospodăriilor şi IMM-urilor ”în caz de criză”.
În vederea unui răspuns mai bun vârfurilor cererii, statele membre UE vor fi nevoite să-şi evalueze mai bine nevoile ”flexibilităţii” într-un orizont de cinci ani şi vor putea generaliza ”mecansime de capacitate”, în care plata se face nu în vederea producţiei, ci a capacităţii disponibile a unei centrale. Planul CE lărgeşte, de asemenea, posibilitatea unei remunerări în schimbul unei reduceri a consumului.