Cum vor fi majorate, de fapt, salariile dascălilor şi ale personalului auxiliar. Explicaţiile ministrului Ligia Deca

Elena Marinescu 02/06/2023 | 17:52 Ştiri
Cum vor fi majorate, de fapt, salariile dascălilor şi ale personalului auxiliar. Explicaţiile ministrului Ligia Deca

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat că, prin Ordonanţa 53/2023, salariile din învăţământ vor creşte, începând cu această lună, cu cel puţin 1.000 de lei brut la personalul didactic şi cu 400 lei/lună pentru cel nedidactic.

Potrivit ministrului, creşterea salarială reprezentând „un avans, un prim pas” în perspectiva noii Legi a salarizării.

„Ultimele săptămâni au reprezentat un semnal de alarmă pe care l-am înţeles. Apreciem solidaritatea de care au dat dovadă profesorii şi colegii lor în ultimele săptămâni. Ştim cu toţii că profesorii au nevoie de salarii decente şi cu siguranţă merită mai mult respect din partea noastră, a guvernanţilor, dar şi din partea întregii societăţi.

Munca personalului şcolii este una esenţială, aşa cum ne-o arată studiile, dar cum ne-a arătat-o şi pandemia şi cred că întreaga societate îşi doreşte ca sectorul educaţional să se aşeze pe cu totul alte baze, din toate punctele de vedere: al carierei didactice, al infrastructurii, dar şi al centrării reale a educaţiei pe elev.

La propunerea reprezentanţilor sindicatelor, prin OUG 53/2023, garantăm o creştere de 1.000 lei brut/lună pentru personalul didactic şi didactic auxiliar şi respectiv de 400 lei brut/lună pentru personalul nedidactic”, a afirmat Deca, vineri, într-o conferinţă de presă.

Citeşte şi: Greva din educaţie va continua, în ciuda Ordonanței de urgență, adoptate de Guvern

„O informaţie falsă este aceea că salariile vor scădea”

Ea a subliniat că „toate salariile din învăţământ cresc” şi că „anumite confuzii” din spaţiul public sunt generate de faptul că în grila de salarizare sunt prezentate valorile salariilor de bază corespunzătoare gradaţiei 0.

„Au apărut informaţii care nu sunt adevărate. O primă astfel de informaţie a fost legată de avizul Consiliului legislativ. Dacă veţi consulta acest aviz, veţi vedea că avizul Consiliului legislativ a fost unul favorabil. De asemenea, în cuprinsul avizului nu există nicăieri menţionată sintagma ‘neconstituţional’. Există o serie de observaţii, aşa cum este absolut firesc.

Ordonanţa de urgenţă a urmat parcursul legislativ, a avut avizul CES, a avut avizul CL, ea fiind adoptată chiar ieri, de Ziua copilului, tocmai pentru a da un semnal, apropo de preţuirea pe care o avem pentru profesorii care au grijă de copiii noştri şi îi îndrumă, în fiecare zi, la şcoală.

O altă informaţie falsă care s-a propagat, din păcate, în spaţiul public, este aceea că salariile vor scădea. Confuzia este generată de faptul că, în anexa ordonanţei, aşa cum era şi până acum în anexele Legii-cadru 153 – Legea salarizării unice, sunt prezentate valorile salariilor de bază corespunzătoare gradaţiei 0, adică a persoanelor care au mai puţin de trei ani vechime în muncă”, a adăugat Deca, potrivit Agerpres.

Deca pune accent pe sporurile mari ale dascălilor

Ministrul a explicat că aceasta este „o convenţie contabilă pe care specialiştii o cunosc” şi pentru a evita „propagarea unor informaţii false în spaţiul public”, Ministerul Educaţiei va transmite inspectoratelor informaţii despre salariile de bază corespunzătoare tuturor gradaţiilor.

„În citirea acestei anexe, atragem atenţia asupra faptului că vechimea în învăţământ este diferită de vechime în muncă, care este reprezentată de acea gradaţie, de la 0 la 5.

Salariul de bază, prezentat în anexe, porneşte de la gradaţia 0, dar acest salariu brut de bază se înmulţeşte cu coeficienţi, în funcţie de vechimea în muncă. Ceea ce trebuie să reţinem este că toate salariile de bază cresc şi asta se va resimţi în venitul net al întregului personal din învăţământ.

Mai mult decât atât, sporurile, în marea lor majoritate, creşterile procentuale, se aplică pe această bază mărită. Şi ca să facem o mică trecere în revistă a acestor sporuri: vorbim despre gradaţia de merit, care este acordată pentru aproximativ 16% din posturile din învăţământ, sporul pentru învăţământ special de 15%, sporul pentru dirigenţie, care este larg răspândit – de 10% aplicat pe bază şi practic 70% din cadrele didactice beneficiază de acest spor, inclusiv educatoarele, sporul pentru învăţământul simultan, care este variabil, între 7 şi 20%, indemnizaţia pentru zonele izolate – 20%, sporul de suprasolicitare neuropsihică – 10%, sporul pentru activităţi desfăşurate – persoanele cu handicap 15% sau sporul celor care predau acolo unde există o privare de libertate, în sistemul de penitenciare şi bonificaţia reprezentată de indemnizaţia de hrană”, a adăugat Deca.

Deca demontează mitul salariului mic al profesorului debutant

Ea a punctat că salariul final acordat personalului din învăţământ este format din sumele de bază, cele aflate în grilă, şi creşterile procentuale sau în valori absolute care se aplică.

Exemplificând, salariul mediu în Educaţie, începând cu luna aceasta, creşte până spre 8.500 lei brut, care este mai mare decât salariul mediu brut la nivel naţional.

„O să facem nişte simulări pentru diferite categorii salariile. Să luăm un profesor cu studii superioare de lungă durată grad didactic 1 cu o vechime în învăţământ de peste 25 de ani. Asta înseamnă o gradaţie 5, diferită evident de ceea ce se află în grila din OUG 53/2023.

Gradaţia 5 este corespunzătoare vechimii de peste 20 de ani. Salariul de bază brut, înainte de ordonanţa aprobată ieri, era de 6.872 lei, iar salariul de bază brut după această ordonanţă este 8.117 lei, care se obţine prin aplicarea coeficienţilor corespunzători gradaţiilor.

La acest brut se adaugă sporul de solicitare neuropsihică acordat tuturor profesorilor, care înseamnă 776 lei, dirigenţia – 812 lei, gradaţia de merit (pentru 16% dintre profesori) – 2.029 lei lei şi eventual învăţământul special – încă 1.000 de lei. Total brut pentru un profesor gradul întâi, care are avea toate aceste bonificaţii, ar însemna 12.952 lei, un net de 7.576”, a detaliat ministrul.

Salarii brute de peste 10.000 de lei la majoritatea profesorilor

Un alt exemplu oferit, cel pentru un profesor cu studii superioare de lungă durată şi grad didactic 2, relevă că înainte de ordonanţă avea 5.368 de lei şi după ordonanţă 6.422 lei, iar dacă se însumează sporurile ajunge la 10.575 lei brut şi un net de 6.186 lei.

„Un profesor cu studii superioare de lungă durată, debutant, care are vechime în învăţământ de până la un an, salariul de bază brut înainte de OUG 53/2023, este 4.098 lei, după ordonanţă – 5.098, cu sporuri (…) 5.914 lei brut, total net 3.430 lei.

Dacă vorbim despre o învăţătoare sau educatoare, cu nivel de studii liceal, salariul de bază brut înainte de ordonanţă este 4.627 lei, salariul de bază brut după ordonanţă este 5.756 lei şi cu sporuri (…) şi salariu de merit ajunge la 9.038 total brut şi 5.242 lei net.

Reamintim că acestea sunt calcule care exclud eventuale ore la plata cu ora, pentru că mulţi profesori din ciclul gimnazial principal au ore şi la plata cu ora.

Debutanţii primesc cea mai mare creştere procentuală, se apropie de 25%. Celelalte creşteri pentru personal didactic sunt între 18 şi 25%, dacă adunăm şi partea de sporuri sau majorări, trecem şi de acest procent”, a mai spus Deca.