Cum vor evolua randamentele proprietăților imobiliare din România anul acesta

Andreea Neferu 12/04/2018 | 13:29 Ştiri
Cum vor evolua randamentele proprietăților imobiliare din România anul acesta

Randamentul inves­ti­țional pentru tranzacționarea proprietăților imobiliare a scăzut anul trecut cu 0,25 puncte procentuale, ajungând în cazul birourilor și centrelor comerciale la 7-7,5% în București, respectiv 8-8,25% în marile orașe secundare din țară, potrivit companiei de consultanță imobiliară Activ Property Services. În cazul proprietăților industriale, randamentele variază între 8,75% și 9,25%.

Randamentul inves­ti­țional sau yield-ul – adică raportul dintre ve­nitul anual net generat de o proprietate și prețul sau valoarea acesteia – ar urma să scadă anul acesta cu 0,25-0,5 puncte procentuale, estimează consultanții de la Activ Property Services. Un nivel scăzut al randamentului este asociat cu un nivel de risc redus al unei proprietăți, dar, la fel de important, yield-ul reflectă și pe­ri­oada de recuperare a investiției. Iar în acest din urmă caz, cu cât indicatorul e mai mare, cu atât sumele investite sunt amortizate mai rapid.

În ansamblu, volumul de investiții de pe piața imobiliară (tranzacții) ar urma să se ridice la circa un miliard de euro anul acesta, după ce în 2017 a totalizat 925,1 milioane de euro.

 

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.