Cum vor evolua randamentele pe segmentul de birouri în 2017?

Andreea Neferu 22/03/2017 | 17:29 Financiar
Cum vor evolua randamentele pe segmentul de birouri în 2017?

Toate tranzacțiile de pe piața locală de birouri au în spate o cifră aparent simplu de calculat, dar care face diferența în decizia de achiziție randamentul investițional. De obicei, când spui randament, intri în logica mai mare, deci mai bine, însă, în cazul birourilor, mai mare înseamnă și mai riscant.

Raportat la întreaga piață imobiliară, sectorul de birouri a generat în ultima vreme cele mai multe tranzacții de vân­zare-cum­părare, în contextul în care mai mulți dezvoltatori și investitori din real estate, fie deja prezenți pe plan local, fie în căutare de noi oportunități, s-au uitat cu un ochi din ce în ce mai atent către acest domeniu. Anul trecut, valoarea tran­zac­țiilor cu clădiri de birouri de pe piața locală s-a ridicat la peste 400 de milioane de euro, adică echivalentul a 45% din totalul volumelor de investiții imobiliare, potrivit datelor de la compania de con­sultanță imo­biliară JLL România. Piața office a fost anul trecut unul dintre cele mai dinamice sectoare ale imobiliarului românesc și când a fost vorba de „tăieri de panglici“.

În 2016, clădiri de birouri cu o su­pra­față de circa 300.000 de metri pătrați au fost livrate în piață, iar pentru 2017 se aș­teaptă un vo­lum similar de imobile finalizate.

O CHESTIUNE DE RANDAMENT. La început de 2017, piața stă în așteptarea finalizării unei tranzacții-record pentru acest sector – vânzarea proiectului de bi­­rouri AFI Park, al israelienilor de la AFI Europe, cu o valoare de circa 160 de mili­oane de euro, către frații Pavăl, pro­prie­tarii Dedeman. Potrivit sur­selor NewMo­­ney, tranzacția urma să se finali­zeze în martie, dar până la închide­rea ediției nu a apărut nicio con­firmare oficială.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.