Cum vede The Economist criza politică de la București: Grindeanu a fost demis pentru că s-a certat cu Dragnea

NewMoney 23/06/2017 | 17:08 Ştiri
Cum vede The Economist criza politică de la București: Grindeanu a fost demis pentru că s-a certat cu Dragnea

În mod obișnuit, în politică, opoziția este cea care încearcă să dărâme guvernul. Însă politica din România este rareori obișnuită, notează The Economist, într-un material despre evenimente recente din țară.

În ultimele două săptămâni, partidul de la guvernare a încercat să-și disloce propriul premier și cabinetul său. Premierul Sorin Grindeanu a refuzat să plece. Pe 21 iunie, PSD-ul a reușit, într-un final, să treacă o moțiune de cenzură împotriva lui Grindeanu și să-l demită la mai puțin de șase luni de la preluarea mandatului, notează publicația care a preluat și declarația fostului premier Victor Ponta care a numit votul din Parlament ”un război atomic între social-democrați și social-democrați”.

Revista notează că PSD ar fi dorit înlăturarea propriul cabinet din cauza întârzierilor aplicării unor măsuri din programul de guvernare, însă nuanțează că demiterea ar fi avut mai mult de-a face cu conflictul dintre liderul PSD Liviu Dragnea și premierul Sorin Grindeanu. PSD a câștigat alegerile din toamnă cu 46% din voturi, însă Dragnea nu a putut fi numit premier din cauza condamnării sale penale (cu suspendare) pentru fraudă electorală.

The Economist reamintește pe scurt evenimentele legate de Ordonanța 13 și protestele masive din stradă care i-au urmat, notând că aceasta l-ar fi putut scăpa pe Dragnea de o eventuală condamnare într-un alt proces în care este implicat.

”PSD ar trebui să se bucure de putere. PIB-ul României a înregistrat o creștere de 5,6% în primul trimestru al anului, cea mai mare din UE. În schimb s-a băgat într-o încurcătură politică destul de costisitoare”, notează publicația.

Săptămâna viitoare, președintele Klaus Iohannis va convoca partidele parlamentare la consultări. Șeful statului a precizat că își dorește ca propunerea de premier să fie o ”persoană cu integritate”. ”Liviu Dragnea trebuie să găsească una. În politica românească, astfel de persoane sunt rare”, încheie The Economist.

 


FOTO: Mediafax