Cum va fi modificată Legea dării în plată, după decizia CCR

Gabriel Bucur 25/10/2016 | 18:08 Ştiri
Cum va fi modificată Legea dării în plată, după decizia CCR

Curtea Constituțională a României (CCR) a admis, marți, două excepții de neconstituționalitate pe tema Legii dării în plată. Valer Dorneanu, președintele Curții, a declarat că legea poate fi catalogată drept parțial neconstituțională.

Deciziile CCR reprezintă un început de rezolvare a controverselor din jurul Legii dării în plată, este de părere avocatul Adrian Cuculis. El precizează că decizia de marți va avea ca singur efect concret, și anume obligarea judecătorului de a analiza situația financiară a clientului care dorește să dea casa în plată.

„Părerea mea este că, în momentul de față, singura modificare clară pe care putem să o discutăm și cu impact efectiv este aceea de împovărare a condițiilor de a da în plată și de obligare a instanței de judecată să verifice anumite chestiuni sociale pe care legea nu le avea în vedere până în momentul de față cu privire la situația financiară efectivă a fiecărui împrumutat ce urmează să dea în plată”, spune Adrian Cuculis.

În forma actuală a legii, există doar patru condiții pe care trebuie să le îndeplinească un debitor, printre care: creditul să nu depășească echivalentul a 250.000 de euro, creditul să fi fost acordat unui consumator, care să nu fie dezvoltator, cu scopul de a achiziționa, a construi, a extinde, a moderniza, a amenaja sau a reabilita o locuință, este garantat cu cel puțin un imobil cu destinația de locuință, iar consumatorul să nu fi fost condamnat pentru o infracțiune legată de creditul pentru care solicită darea în plată.

„Problema se va rezolva după ce se pronunță Curtea pe retroactivitate”, adaugă avocatul Adrian Cuculis.

Curtea Constituțională a admis, marți, două excepții de neconstituționalitate legate de Legea dării în plată și a respins alte două excepții. De asemenea, a amânat o decizie, pentru data de 27 octombrie.

Potrivit comunicatului emis de CCR, a fost admisă și s-a constatat că este neconstituțională sintagma „precum şi din devalorizarea bunurilor imobile” din articolul 11 teza întâi din Legea nr.77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite.

De asemenea, Curtea Constituțională a admis excepția și a constatat că „prevederile din articolul 11 teza întâi raportate la articolul 3 teza a doua, articolul 4, articolul 7 şi articolul 8 din Legea nr.77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite, sunt constituționale în măsura în care instanța judecătorească verifică condiţiile referitoare la existenţa impreviziunii”.

 


FOTO copertă: Curtea Constituțională a admis, marți, două excepții de neconstituționalitate legate de Legea dării în plată Sursa foto: Laszlo Raduly / NewMoney

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.