Cum va arăta sistemul bancar românesc în 2017

Alexandra Pele 10/01/2017 | 15:34 Financiar
Cum va arăta sistemul bancar românesc în 2017

După un 2016 marcat de riscuri severe la adresa stabilității financiare, ca urmare a introducerii unor legi foar­­te contestate, băncile au ieșit pe plus și se așteaptă la lucruri bune în anul care tocmai a început.

Economia va crește, la fel și creditarea – dar și dobânzile. Toate depind, însă, de mai multe lucruri. Să le luăm pe rând.

La nivel mondial, 2017 aduce o di­ver­­gență pronunțată a politicilor practicate de marile bănci centrale de pe ce­­le două coaste ale Atlanticului. Pe de o parte, Rezerva Federală (Fed) din SUA înăsprește politica monetară, ceea ce va duce la creșterea dobânzi­­lor și la aprecierea dolarului, în vreme ce Ban­­­ca Centrală Europeană (BCE) fa­­ce exact opusul – ține dobânzile aproa­­pe sau chiar sub zero și aruncă bani în pia­ță, în speranța de a „reani­­ma“ in­fla­­ția și creșterea economică din zona euro.

Aceste tendințe au determinat deja o majorare a costurilor de finan­țare pentru România. În decembrie, Ministerul Finanțelor a fost nevoit să respin­­gă o parte din ofertele primite de la bănci, din cauza dobânzilor prea mari. Analiștii de la UniCredit Bank estimea­­ză că, în 2017, România va trebui să împrumute 29,3 miliarde de euro pentru rostogolirea datoriei publice (aco­­pe­­ri­­rea împrumuturilor ajunse la sca­­dență cu noi împrumuturi) și acoperirea deficitului bugetar (dife­rența din­­tre ce încasează și ce chel­tu­­iește statul).

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.