Cum va arăta piața locală de energie după ce Hidroelectrica va furniza curent consumatorilor casnici

Mihai Nicuț 27/01/2021 | 10:25 Energie
Cum va arăta piața locală de energie după ce Hidroelectrica va furniza curent consumatorilor casnici

Anul 2021 este unul de referință pentru Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie al țării și „perla coroanei“ statului român. Compania intră puternic pe piața de furnizare către clienți casnici – succesul este peste așteptări, dar și efortul va fi pe măsură, își diversifică sursele de producție și, în sfârșit, poate să ajungă și la Bursă.

Anul 2021 a debutat cu un eveniment major pe piața de energie electrică din România: liberalizarea pieței pentru consumatorii casnici, începând cu data de 1 ianuarie. Circa 5,8 milioane de români care plăteau electricitate la prețuri reglementate de stat trebuie să facă o alegere: fie rămân la furnizorul de electricitate actual și schimbă contractul cu unul de piață concurențială (prețurile reglementate au dispărut de la 31 decembrie), fie schimbă furnizorul cu totul. Există și a treia opțiune: nu fac nimic și vor plăti prețurile de serviciu universal ale vechiului furnizor, dar este cea mai costisitoare opțiune posibilă.

Un moment de care începe să profite Hidroelectrica, producătorul cel mai mare de energie electrică al României, controlat de stat. Compania, care în trecut nu era axată pe furnizarea de energie electrică pentru clienții finali casnici, a lansat o astfel de ofertă în 2020 și, în contextul în care oamenii încep să se uite după cele mai bune oferte în procesul de liberalizare, pleacă de la furnizorul actual și se mută la Hidroelectrica.

„Am avut cam 8.000 de cereri din decembrie până acum (7 ianuarie, n.r.). Recu­nosc că nu ne așteptam, a fost o sur­priză și pentru noi, probabil și oferta bună a contat. Vom acorda o atenție sporită în acest an segmentului de furnizare“, ne-a spus directorul general al companiei Hidroelectrica, Bogdan Badea.

8.000 de clienți casnici noi la Hidroelectrica – e mult, e puțin? În comparație cu milioanele de clienți pe care le au furnizorii tradiționali este puțin, dar, dacă ne gândim că la finalul toamnei Hidroelectrica avea undeva la 800 de clienți, o creștere de zece ori a numărului acestora în doar câ­teva zile este mare lucru, mai ales dacă ten­dința va continua.

Lucrurile nu sunt însă ușor de făcut. Atrași de prețul bun – Hidroelectrica are cam cea mai bună ofertă concurențială pentru casnici din țară la acest moment (0,245 lei/kWh energia activă), explicabil prin faptul că firma își produce energia, nu trebuie să o cumpere pentru clienți, așa cum face un furnizor clasic –, cetățenii mai informați au luat cu asalt compania.

Call centerul contractat de Hidroelectrica pentru acest serviciu a fost depășit, iar un operator chiar i-a spus unui ziarist care s-a dat potențial client că vor trece două luni până când va intra în vigoare noul contract, deși termenul legal până la care se face schimbarea furnizorului este de 21 de zile.

Oficialii companiei au anunțat public că îi roagă pe cei care doresc să le devină clienți să trimită documentele electronic, prin e-mail, și garantează că în 21 de zile noile contracte de furnizare vor fi semnate.

Intră și vântul

2021 mai aduce o pre­mieră pentru cel mai mare producător de electricitate al țării. Compania va începe să opereze și turbine eoliene, consemnând o premieră nu numai pentru ea, ci și pentru piața de energie în ansamblul ei: este pri­mul producător mare de electricitate care adoptă o structură de mix – în acest caz, centrale hidro cu turbine eoliene.

La finalul anului trecut, Hidroelectrica a anunțat că a ajuns la un acord pentru achi­ziționarea parcului eolian Crucea Wind Farm și a STEAG Energie România. „Dezvoltat de STEAG și comandat în 2014, Parcul Eolian Crucea este unul dintre cele mai moderne și mai bine întreținute parcuri eo­liene terestre din România, având o capacitate instalată de 108 MW“, a anunțat Hidroelectrica în decembrie.

Nu a fost dezvăluit prețul tranzacției, care urmează să fie aprobată de acționarii companiei de stat într-o ședință a Adunării Generale a Acționarilor (AGA) din această lună, dar este clar că Hidroelectrica va începe în curând operarea parcului în nume propriu. Iar avantajul este că Hidroelectrica beneficiază de posibilitatea de echilibrare: de exemplu, atunci când bate vântul la o oră de vârf, firma poate păstra apa din lacuri și poate folosi energia turbinelor eoliene pentru a-și onora con­tractele de li­vrare de energie electrică.

Anul listării la bursă pentru Hidroelectrica?

În 2021 sunt șanse ca, în sfârșit, Hidroelectrica să se listeze la Bursa de Valori Bucu­rești, o idee de mai multă vreme și un proces care chiar începuse să fie demarat, dar care a fost stopat între timp.

În primăvara anului trecut, când și Ro­mânia începea să simtă efectele pandemiei, parlamentul a adoptat, la inițiativa PSD, o lege prin care se interzicea, pentru următorii doi ani, înstrăinarea oricăror par­ticipații ale statului la companiile și so­cietățile naționale, bănci și diverse alte so­cietăți. De asemenea, legea prevedea și că „se suspendă, pentru o perioadă de doi ani, orice operațiuni privind înstrăinarea par­ticipațiilor statului la companiile și socie­tățile naționale, precum și la societă­țile la care statul are calitatea de acționar, începute anterior intrării în vigoare a pre­zentei legi“.

Or, Hidroelectrica începuse deja demersurile pentru listarea a 10% din acțiuni la Bursa de Valori București. În februarie, deci înainte de pandemie, compania soli­citase oferte pentru servicii avocațiale de con­sultanți și asistență juridică, iar în mai, după apariția legii, Hidroelectrica semna cu STJ Advisors Group Limited contractul de prestări servicii de consultanță pentru piața de capital de tip equity advisor. Procesul de listare a fost însă suspendat, din cauza legii de mai sus.

Ei bine, acum câteva zile, oficiali ai noii coa­liții de guvernare au anunțat că situația se va schimba. Senatorul PNL Alina Gor­ghiu a spus că se pregătește un proiect de lege prin care să se abroge vechea lege, din martie 2020, ceea ce înseamnă că procesul de listare va fi deblocat. Prin urmare, listarea a 10% din ac­țiu­nile companiei la Bursa de Valori Bucu­rești ar putea avea loc chiar în acest an.

Hidroelectrica în cifre

Compania de stat exploatează în România 209 centrale hidroelectrice, cu o putere in­s­talată de 6.482 de megawați.

  • Profitabilă. Compania a avut în primul semestru din 2020, perioadă afectată de pan­demie, vânzări de 1,87 miliarde de lei, un rezultat EBITDA de 1,25 miliarde de lei și un profit net de 807 milioane de lei.
  • Angajați. Compania a produs 7,11 TWh de energie electrică, cu cei circa 3.400 de salariați pe care îi are.
  • Investiții. Hidroelectrica derulează un pro­gram de investiții cu o valoare de circa 26 de miliarde de lei, dintre care 7,6 miliarde de lei până în 2025. O parte din acestea sunt în parcuri eoliene de 600 MW, dintre care 300 MW ar putea fi eolian offshore, amplasat în zona românească a Mării Negre.

Acest articol a aparut în numărul 107 al revistei NewMoney

FOTO: Laszlo Raduly