Cum te ajută matematica în jocul de poker

NewMoney 11/08/2021 | 17:07 Fapt Divers
Cum te ajută matematica în jocul de poker

Te poate ajuta matematica în jocul de poker? Răspunsul este simplu: da. În ultimele decenii s-a demonstrat că unii dintre cei mai buni jucători din lume folosesc în mod constant matematica pentru a lua cele mai bune decizii.

În timp ce unii spun că simt jocul și că iau deciziile pe baza propriilor instincte, au fost numeroase cazuri în care matematica i-a ajutat pe unii să obțină victorii importante.

Desigur, nu este obligatoriu să știi matematică pentru a avea succes în poker, dar anumite detalii pot face diferența.

Pentru a înțelege mai bine legătura poker matematica, iată un exemplu concret mai jos:

În cazul în care unul dintre adversarii de la masă de joc plusează, automat îți pui întrebarea dacă să mergi mai departe sau să te retragi. Cum faci să îți dai seama cât de des câștigi? Poți aplica formula: procentul din pot pariat = de câte ori cărțile permit să dai call.

În realitate, foarte mulți jucători descriu șansele la câștigarea potului folosind o formulă preluată din pariuri sportive. Spre exemplu, la un call de 5 dolari din totalul potului de 20$, șansele de reușită ar fi de 3 la 1. Practic, investim 5$ pentru a câștiga 15$.

Desigur, aceasta este doar matematică și rezultatul este influențat de cărțile fiecăruia și de strategia adoptată. Dar mulți jucători folosesc și matematica pentru a avea succes.

De asemenea, matematica este importantă și când vine vorba de blufuri. Cât de des trebuie făcute pentru a avea succes și care sunt șansele de câștig? Spre exemplu, la un bluf cu miza de 50$ cu un pot total de 150$ formula aplicată arată că bluful va funcționa în peste o treime din timp.

Chris Ferguson și drumul de la matematică la 6 brățări WSOP

Chris Ferguson este unu dintre cei mai cunoscuți jucători de poker din lume, iar pentru a avea succes s-a folosit din plin de cunoștințele sale în matematică.

El s-a născut în 1963 în Los Angeles, California, într-o familie în care părinții săi sunt doctoranzi în matematică. De altfel, tatăl său preda teoria probabilității la facultatea UCLA.

Ulterior, inclusiv Chris Ferguson a mers la UCLA, unde a obținut în doctorat în știința calculatoarelor, fiind specializat în algoritmi.

Cariera de poker a început-o de tânăr, iar în 1994 a început să joace în competiții profesioniste, profitând de abilitățile speciale pe care le avea. În 1995 a participat în premieră la World Series of Poker, iar prima brățară WSOP a câștigat-o în 2000. Tot în acel an a obținut și a doua brățară, dar și un premiu de 1.5 milioane de dolari. 2001, 2003 (de două ori) și 2017 sunt anii în care a câștigat următoarele brățări. De altfel, pe lângă aceste brățări, Ferguson a fost și primul jucător care a obținut trei inele World Series of Poker Circuit.

Câștigurile sale totale se ridică în august 2021 la 9.584.547 de dolari. Cel mai mare premiu a fost 1.5 milioane de dolari, în 2000.

Studenții de la MIT au avut succes la blackjack

Una dintre cele mai cunoscute povești din istoria jocurilor de noroc este cea a studenților de la MIT, care în anii ’80 au reușit să le dea mari bătăi de cap cazinourilor din SUA, după ce, folosind de abilitățile pe care le aveau, au numărat cărțile la blackjack și au avut un impact financiar semnificativ în bugetul acestora.

Deși este reținută în istorie ca fiind echipa studenților de la MIT, în realitate din ea au făcut parte și unii de la Harvard Business School, Harvard University și altfel. De altfel, liderul ei a fost Bill Kaplan, un student eminent de la Harvard.

Echipa a învățat un sistem unitar de numărare a cărților și de pariere, iar fondul cu care a început a fost de 89 de mii de dolari. În doar zece săptămâni, ei au dublat această sumă. Pe măsură ce anii au trecut, numărul membrilor echipei a trecut de 80 și nu mai erau vizate doar cazinourile din Las Vegas, ci și cele din Canada. Mulți dintre membrii au primit interdicții, motiv pentru care echipa s-a desființat oficial în 1993. Unii membri s-au împărțit în două grupuri diferite, dar totul a luat sfârșit până în anul 2000.

După desființarea echipei, mulți dintre membri au rămas în domeniul jocurilor de noroc și au înființat fie site-uri de pariuri sportive, fie de consultanță în blackjack.

Isprava studenților a dus și la apariția filmului 21: Șansa vieții lui, în care povestea a fost schimbată însă. Spre exemplu, liderul echipei era un profesor, ceea ce în realitate nu a fost adevărat.