Cum se va face lista ţărilor din care nu va mai fi necesară măsura izolării

Elena Marinescu 12/06/2020 | 17:31 Ştiri
Cum se va face lista ţărilor din care nu va mai fi necesară măsura izolării

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat vineri, la Alba Iulia, că în seara zilei de luni, 15 iunie, o să fie anunţată lista cu ţările la venirea din care nu va mai fi obligatorie măsura izolării de 14 zile.

„Veţi putea afla lista pe 15 iunie seara. Va fi dată de INSP şi CNSU, şi apoi prin hotărâre de guvern, lista ţărilor care au un coeficient de îmbolnăviri noi zilnice la 1 milion de locuitori pe o medie de 14 zile sub 5. Acel coeficient sub 5 al ţării respective face ca din acea ţară, când te întorci, să nu intri în izolare la domiciliu.

Şi atunci, cu acele ţări, putem pleca şi ne putem întoarce fără să intrăm în izolare. Rămâne ca pe reciprocitatea cu acea ţară să avem şi zboruri în acel moment. Dar când anunţăm ţările, veţi şti şi care sunt destinaţiile de vacanţă”, a explicat jurnaliştilor ministrul Sănătăţii, potrivit Agerpres.

România nu se încadrează în propriul criteriu

Consultantul în marketing turistic Răzvan Pascu a prezentat într-o postare pe Facebook o listă cu mai multe țări în care am putea să călătorim, fără să fim nevoiți să stăm în carantină, la întoarcerea în România, după data de 15 iunie.

„Deşi ştim că din 15 iunie nu vom mai intra în izolare la domiciliu când ne întoarcem din anumite ţări (!!!) şi că vor putea fi reluate zborurile spre/dinspre acele ţări, încă INSP nu a publicat până acum (12 iunie) lista cu ţările respective. Prin urmare, românii nu ştiu ce să facă, iar companiile aeriene nu ştiu dacă vor zbura sau nu de luni.

Am făcut nişte calcule şi pe lângă Bulgaria şi Grecia, pare să se încadreze şi alte ţări în criteriul cu 5 îmbolnăviri pe zi la milionul de locuitori: Elveţia, Germania, Muntenegru, Cipru, Austria, Croaţia, Norvegia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Islanda. Cred că va mai dura mult până se va renunţa la izolarea la domiciliu la returul în România din Suedia, Spania, Portugalia, Marea Britanie, Belgia, Olanda, Turcia, Egipt, Polonia.

Sunt pe drumul cel bun Franţa, Albania, Danemarca, Serbia şi Italia. Menţionez încă o dată că aceasta NU este lista oficială de ţări, pentru că nu a fost încă publicată de INSP, dar sunt calcule care se pot face verificând populaţia totală a ţării şi numărul de îmbolnăviri din ultimele zile. România nu se încadrează în propriul criteriu”, a scris Răzvan Pascu pe Facebook.

Decizia finală, în urma evaluării INSP

În şedinta de guvern de joi seara, premierul Ludovic Orban a dat câteva exemple de state cu un nivel redus de răspândire a noului coronavirus. „Este vorba de ţări cu un nivel redus de răspândire – Austria, Bulgaria, Grecia şi alte ţări de la nivel european unde este evident că şi în baza, ca să spun, evaluării care este aplicată şi în alte ţări, evaluarea pe care o face INSP, o face pe baza unei metodologii care este recomandată de la nivel european.

Este într-un fel normal să renunţăm la această măsură de izolare care creează probleme pentru foarte multe categorii de cetăţeni. De asemenea, traficul aerian cu toate aceste ţări care sunt sub coeficientul de cinci, pentru care nu va mai fi necesară izolarea la domiciliu, va putea fi reluat – sigur, în baza hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, pe baza evaluării care este făcută de INSP”, a mai spus Orban.