Cum se transformă în realitate tehnologia de ultimă generație din Star Trek

NewMoney 10/10/2018 | 12:39 Digital
Cum se transformă în realitate tehnologia de ultimă generație din Star Trek

Autor: de Romulus Deac

 

Star Trek e un univers fabulos, cu personaje, povești și tehnologii uluitoare, dar și o sursă de inspirație pentru multe dintre gadgeturile high-end care ne în­conjoară acum. Generația următoare a tehnologiei e deja aici!  

Acest articol a apărut în numărul 50 (8 – 21 octombrie) al revistei NewMoney

Cu mult timp în urmă, într-o galaxie foarte, foarte… Hm, se pare că ne aflăm într-un cu totul alt film! Să mai încercăm o dată: acolo unde niciun temerar nu s-a încumetat să pă­şească vreodată, încă din primele episoade ale seriei originale „Star Trek“, eternul arţăgos Leonard „Bones“ McCoy, medicul USS Enterprise NCC-1701, ne tes­tează imaginaţia cu tricorderul, dispozitivul medical de scanare şi diag­nosticare imediată a pacienţilor, indi­ferent că sunt tereştri sau vin de dincolo de zonele cartografiate ale Federaţiei Unite a Planetelor.

Versiunii sale din lumea de dinainte de „Ultima Frontieră“, numită DxtER, îi lipsesc deocamdată abilităţi de genul scanărilor interne, dar dezvoltatorii săi nu ezită să spună că tricorderul lor este deja mai evo­luat decât echivalentul său din viitorul interstelar.

DIAGNOSTIC LA PURTĂTOR. Câștigător al marelui premiu de 2,5 milioane de dolari al The Qualcomm Tricorder X Prize, DxtER a fost dezvoltat de compania americană Basil Leaf Technologies și folosește inte­ligența artificială pentru a interpreta prin raportare la o bază de date cazuri din me­dicina de urgență – precum și la isto­ricul medical personal sau de familie – ana­lizele de moment ale actualilor pa­cienți. Spre deosebire de tricorderul original, DxtER nu este un dispozitiv unitar, ci o colecție de senzori non-invazivi persona­lizați pentru a colecta informații despre fiziologia și semnele vitale ale unei persoane, pe care le transmite către un dispozitiv mobil (tabletă/smartphone) pentru a fi analizate și obține, astfel, un diagnostic pentru 34 de afecțiuni, printre care diabet, infecții urinare, pneumonie, aritmie car­diacă, apnee în somn etc.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.