Cum se repliază în piață editurile de carte educațională după provocările din perioada pandemiei de COVID-19

Cu peste 2.500 de titluri în portofoliu, Editura Didactica Publishing House se pregătește să facă pasul în retailul offline cu propria librărie. Din planurile sale fac parte și alte proiecte dezvoltate în online, care au legătură cu educația digitală.
Și pentru piața de carte – la fel ca pentru multe alte domenii –, ultimii trei ani au fost încărcați de mari provocări, de la pandemia de COVID-19 și încetarea activității din offline timp de mai multe luni până la declanșarea conflictului din Ucraina și creșterea galopantă a costurilor.
„2020 a fost un an dificil pentru toți, mai ales din punct de vedere al dinamicii echipei, îngrijorării pe care o traversam cu toții, inclusiv partenerii noștri din offline.
A urmat un 2021 cu suișuri și coborâșuri, în timp ce 2022 a venit cu provocări economice dificile, provocări pe care le așteptăm și în 2023“, face o scurtă radiografie a acestui segment Florentina Ion, fondatoare și chief executive officer (CEO) al Editurii Didactica Publishing House. „Totuși, vom continua să ne dezvoltăm pe nevoile pieței și în ritmul acestei perioade“, continuă ea.
Când se referă la „nevoile pieței“, punctează mai ales segmentul de educație digitală, în care va investi și în 2023. Mai mult, potrivit spuselor sale, în viitorul apropiat se va deschide și prima librărie a companiei, un loc gândit altfel decât clasicele librării.
De aproape două decenii
Principalele linii de business pe care Didactica Publishing House le-a dezvoltat în ultimii 19 ani de prezență pe piața de carte din România au fost editarea de cărți, reviste și jocuri educaționale, precum și realizarea de programe digitale educaționale pentru copiii de toate vârstele.
În plus, compania dezvoltă propriul magazin online, care generează aproximativ 30% din cifra de afaceri anuală.
„Am terminat 2021 cu o cifră de afaceri de aproape 3,2 milioane de euro, iar anul 2022 se situează aproximativ pe aceeași linie, însă nu avem situația financiară finalizată. Nu a fost o perioadă favorabilă creșterii, pe fondul scumpirilor repetate și al problemelor economico-sociale evidente, dar a fost un an în care am reușit să investim 1,5 milioane de euro în titluri noi. Investițiile făcute și proiectele actuale ne vor favoriza creșterea în 2023, însă ne ajustăm obiectivele în funcție de context și piață, trimestrial“, detaliază Florentina Ion.
Anul trecut, piața locală de carte a fost evaluată de experți din domeniu la circa 100 de milioane de euro, valoare similară celei din 2019, potrivit datelor unui studiu KeysFin care a luat în calcul afacerile editurilor și ale comercianților de cărți din România, cu tot cu materialele didactice. Înainte de pandemie, în România existau aproximativ 1.000 de edituri, 350 de comercianți și aproape 5.000 de angajați.
Un alt studiu, publicat în 2021 de Federația Editorilor Europeni (FEE), arată că, în România, scăderea cauzată de pandemie în piața de carte a fost de doar 7,1%, în contextul în care, oricum, la noi vânzările în acest domeniu sunt mici.
„România a fost încă de dinainte de COVID-19 pe ultimele locuri din Uniunea Europeană în privința achiziției de cărți“, subliniază studiul FEE. Cu alte cuvinte, e nevoie de educație în această direcție.
În cazul Didactica Publishing House – pentru care principalele canale de distribuție sunt librăriile, școlile și magazinul online al editurii –, 2022 a fost un an de recalibrare, în contextul provocărilor aduse de războiul din Ucraina.
„Din fericire, am început anul 2022 cu un stoc de carte care să ne permită să menținem prețurile actuale la cea mai mare parte din ofertă, deși tiparul s-a scumpit foarte mult până la jumătatea anului trecut, cu 20% mai mult decât în alte țări“, spune Florentina Ion.
Variante pentru tipar
Ca să optimizeze costurile, Didactica Publishing House tipărește de mai mulți ani nu doar în România, ci și în alte țări europene (Italia și Ungaria) sau în Asia. Date fiind prețurile mai mici, volumul cărților tipărite de Didactica Publishing House în afara României a crescut cu 20-25%. În general, se tipărește un titlu în altă țară dacă diferența de cost (prin comparație cu costul din România) este de cel puțin 30%.
Pentru vânzările de carte, lucrurile nu au avut o evoluție liniară, cum probabil nu au avut în niciun business. Mai ales pe fondul prudenței la care au fost îndrumați constant consumatorii, date fiind previziunile sumbre în ceea ce privește o iminență a unei noi crize. Potrivit Florentinei Ion, în primele luni ale izbucnirii conflictului din Ucraina, vânzările au scăzut dramatic, chiar sub cele înregistrate în prima lună de pandemie, iar revenirea a fost mult mai lentă. „Considerăm însă că s-a revenit la o normalitate a situației generale actuale. Sunt scăderi în valoarea coșului de cumpărături“, continuă ea.
În momentul de față, în magazinul online al editurii, media comenzilor se situează între 100 și 150 de lei, în funcție de perioadă și de promoții, iar coșul de cumpărături conține trei-cinci cărți și/sau jocuri educaționale. Didactica Publishing House activează în zona de e-commerce de peste zece ani, însă magazinul a înregistrat creșteri mai mari începând cu 2020, în perioada pandemiei.
„Magazinul online propriu este un segment care crește organic. Avem clienți care urmăresc noile apariții, seriile noi, cititori care revin pe site pentru a-și întregi colecțiile. Anual înregistrăm o creștere de minimum. 15% în numărul de clienți direcți, noi, prin acest canal, și estimăm că procentul de creștere se va menține și în 2023“, punctează Florentina Ion.
În plus, comenzile din online devin tot mai accesibile și mai convenabile, reprezentând pentru clientul final în primul rând o economie de timp.
Referitor la platforma educațională digitală a Didactica Publishing House, aceasta a fost dezvoltată începând cu a doua jumătate a lui 2020, prin achiziționarea accesului la o platformă educațională ce se folosește la nivel național în mai multe țări europene și în Statele Unite. „Lansarea ei era deja în planul nostru, însă pandemia a accelerat timeline-ul inițial. În această platformă dezvoltăm programe educaționale digitale pentru diverse discipline, cu activități pentru copii și jocuri adaptate curriculumului național. De exemplu, începând cu septembrie 2022, am digitalizat revista Gazeta Matematică Junior, astfel încât să oferim copiilor și posibilitatea de a exersa abilitățile digitale. Continuăm să investim anual aproximativ 50.000 de euro în dezvoltarea de noi materiale educaționale“, mai spune antreprenoarea.
Cu peste 2.500 de titluri în portofoliu – din care peste 50% se axează pe educația nonformală –, Didactica Publishing House colaborează astăzi cu peste 100 de edituri internaționale pe partea de achiziție de noi titluri, edituri precum Usborne, Fleours, Nathan, Clavis, Arena sau Penguin. Grosso modo, pentru noile titluri din 2023, investițiile estimate de antreprenoare sunt de aproximativ un milion de euro.
Din planurile noi ale Editurii Didactica Publishing House face parte și deschiderea propriei librării în viitorul apropiat, un loc unde copiii și adulții să poată interacționa cu portofoliul de cărți și jocuri educative, care în momentul de față reprezintă aproximativ 15% din portofoliu.
„De-a lungul celor 19 ani, investițiile noastre au depășit zece milioane de euro. În fiecare an investim în extinderea portofoliului, dar și în alte proiecte“, subliniază antreprenoarea.
Cu 50.000 de euro
De profesie avocat, Florentina Ion a pornit businessul Didactica Publishing House în 2004, printr-o investiție de lansare de 50.000 de euro, pentru ca investiția totală din primul an să ajungă la aproximativ 200.000 de euro. „Timp de opt ani, imediat după Revoluție, am fost profesor suplinitor de istorie și filosofie, iar acei ani au avut un impact mai mare decât credeam. Am văzut cât de greu era să atragem elevii spre studiu cu metodele noastre de predare clasice și învechite, cu un suport educațional la fel de depășit. Materialele educaționale nu trezeau curiozitatea“, povestea Florentina Ion într-un alt interviu pentru NewMoney.
După ce a ieșit din învățământ, pornind de la experiența pe care a avut-o cu propriii copii, pentru care era foarte greu să găsească la vremea aceea cărți frumos ilustrate, atractive și educative, a avut ideea să înființeze o editură axată pe un conținut care să atragă atât vizual, cât și ca informație. „Am început cu titluri aparținând unor autori români, iar prima licență internațională obținută a fost «Sunt imbatabil», o serie de materiale educaționale prezentate copiilor sub forma unui joc, o carte-evantai atractivă și interesantă“, mai spunea ea.
De atunci, prin participările anuale la târgurile internaționale de carte, a inovat mult inclusiv pe partea de educație digitală și spune că este încă avocat. Însă, în calitate de avocat, profesează doar pentru Didactica Publishing House.
Acest articol a apărut în numărul 159 al revistei NewMoney