Cum se pregătește un tânăr antreprenor de doar 27 de ani să preia businessul de familie, axat pe producție și distribuție de accesorii pentru industria confecțiilor

Florel Manu 28/08/2020 | 09:41 Oameni
Cum se pregătește un tânăr antreprenor de doar 27 de ani să preia businessul de familie, axat pe producție și distribuție de accesorii pentru industria confecțiilor

Multe afaceri începute în anii ’90 se pre­gătesc de schimbul de generații. Se în­tâmplă deja și la Compact RB.

Dan Raicu are 27 de ani, iar în urmă cu cinci ani se angaja în compania părinților săi, Compact RB, distribuitor și producător de accesorii pentru industria confecțiilor, dar și de role de case de marcat pentru zona de retail. Total relaxat, Dan Raicu ne pri­mește în showroomul din sediul firmei și ne prezintă accesoriile pe care le oferă fabricilor de confecții. Într-un decor din care nu lipsesc bătrânele mașini de cusut Singer și clasicele Ileana, sunt expuse diverse accesorii, de la papi­ote cu ață de toate mărimile până la hârtie pentru tipare.

„În jur de 80% este producție proprie și 20% reprezintă importurile“, spune Dan Raicu, precizând că activitatea companiei nu a fost oprită în perioada restricțiilor sanitare, când angajații au fost împărțiți în două echipe și au lucrat alternativ, la interval de două zile. Și nici piața confecțiilor nu s-a predat.

Una bună, una rea

„Culmea este că în luna martie a acestui an au fost cele mai bune vânzări din istoria firmei“, mențio­nează Dan Raicu. Concret, volumul vân­zărilor din martie 2020 a fost cu circa 20-25% peste perioada similară a anului trecut. Are și o explicație pentru acest fe­no­men. Crede că majoritatea companiilor din industria confecțiilor au văzut că restricțiile de circulație și cele sanitare sunt din ce în ce mai dure, iar pentru a nu rămâne fără materie primă și a rezista cât mai multe luni s-au aprovizionat puternic. De cres­cut a crescut și cererea de role pentru casele de marcat, în condițiile în care activitatea din retail s-a intensificat foarte mult în pri­­ma ju­mătate a lui martie, pe fondul aglo­me­rației din marile magazine.

Pentru Compact RB a fost o adevărată gură de oxigen, într-un an care începuse prost, cu scăderi de 10-15% în ianuarie și februarie față de primele două luni din 2019. Raicu are și o explicație. Pentru că România lucrează foarte mult în lohn, multe fabrici de confecții au depins de par­tenerii din afara țării, în special cei din Ger­mania, Franța și mai ales Marea Britanie. Companiile de confecții din aceste țări de­pind enorm de materia primă din China, iar lanțurile de aprovizionare au fost perturbate la început de an. La nivel global, relațiile economice cu China au scăzut foarte mult pe toate palierele, astfel că și in­dustria confecțiilor a fost lovită de valul creat de pandemie.

În cazul Compact RB, momentul critic a fost reprezentat de luna aprilie, când vân­zările au înregistrat o scădere cu 80% față de martie. „Piața s-a dezmorțit din a doua jumătate a lui mai“, adaugă Dan Raicu. Mărturisește că, inițial, s-au speriat și el, și părinții săi, dar au decis să continue businessul în același format, cu 57 de angajați, fără a face concedieri sau a recurge la tă­ieri salariale. Compania a raportat anul trecut o cifră de afaceri de aproximativ 2,9 milioane de euro, iar pentru acest an antreprenorul nu a făcut previziuni.

Extindere întârziată

„Pandemia a adus și beneficii, în sensul că ne-am uitat la nivel structural și operațional și am vă­zut care sunt departamentele eficiente și care ineficiente“, mai spune Dan Raicu. Pentru acest an, familia Raicu planificase o extindere a businessului în Serbia, însă, odată cu creșterea numărului de cazuri de coronavirus, atât din România, cât și din Serbia, proiectul a fost pus în standby.

Ideea inițială era fie să deschidă un punct de lucru acolo, fie chiar să înființeze o nouă companie acolo, Compact Serbia. Astfel, familia Raicu voia să replice un mo­del de business care funcționează deja în Republica Moldova. În 2006, Ștefan Raicu (61 de ani), tatăl lui Dan, a deschis dincolo de Prut o companie, Tex Compact, care are același profil cu firma-mamă din România. „90% din piața din Moldova lucrează cu produsele noastre“, detaliază Dan Raicu. Mai ales după 2017, când multe companii care lucrau în sistem lohn au decis să își mute activitatea peste Prut, ca urmare a creș­terii salariului minim în România.

Întâlnirile cu posibili parteneri sârbi au fost contramandate, dar nu din lipsă de bani, ci de teama de a sta 14 zile în caran­tină atât în Serbia, cât și la în­toarcere în România. „Aș pierde astfel o lună, timp în care mă pot ocupa de dezvol­tarea ope­ra­țiunilor pe plan local“, spune Raicu, esti­mând că o eventuală reluare a proiectului ar putea avea loc cel mai de­vreme în 2021. Lecția de antreprenoriat. Produ­sele Compact RB sunt exportate pe piețe ca Bulgaria, Macedonia, Ungaria sau Polonia. Ajuns în companie ca manager de exporturi, Dan Raicu vrea ca firma fondată de părinții săi să devină un jucător global. Deocamdată, participă ală­turi de părinți la luarea deciziilor din companie. „Tendința este să ajung să decid mai mult eu“, ex­plică el. În primii doi ani în companie, s-a fa­mi­liarizat cu produsele și a vizitat clienții. În paralel, a absolvit un master economic la ASE. Dan Raicu a studiat economia inter­na­țională, cu două limbi străine, franceză și rusă, la Tübingen, în Germania. Limba ger­mană o vorbește fluent, fără să fie sas sau neamț, pentru că a studiat de mic la Institutul Goethe.

În 2016, în perioada în care începea să învețe mersul în firmă, s-a înscris la un atelier de scale-up în programul Antreprenoria derulat de Romanian Business Leaders (RBL). Spune că aici a avut mai mult de în­vățat decât de la părinții săi, pentru că a cunoscut antreprenori din mai multe industrii. Ultima întâlnire cu grupul său de lucru de la RBL a avut loc la începutul mă­surilor de protec­ție sanitară, dez­bătân­du-se atunci situația în care se află companiile lor și cât pot re­zista în perioada de lockdown cu resursele pe care le au.

Compact RB a intrat pe piață în 1994, în­cepându-și activitatea cu vânzarea de marcatoare și etichete, în colaborare cu o com­panie din Grecia. Apoi s-a orientat și către industria textilă, din 2003 devenind producător de hârtie pentru tipare. După o scurtă perioadă în care s-a ocupat și de vân­zarea de utilaje pentru fabricile de confecții, începând cu 2007 compania și-a concentrat activitatea pe producția de consu­mabile pentru această industrie. În momentul de față, are puncte de lucru la Foc­șani, Iași, Sibiu, Satu Mare, Arad și Chi­șinău (unde deține și un depozit). Pentru viitor, Dan Raicu intențio­nează să preia cât mai repede toate operațiunile firmei și să-și îndeplinească visul de a face din Compact RB un jucător la nivel global.

#PariemPeAntreprenori

De-a lungul lui 2020, NewMoney va prezenta poveștile a 12 antreprenori români, în parteneriat cu Antreprenoria, un proiect Romanian Business Leaders (RBL) care sprijină creșterea afacerilor locale. Campania #PariemPeAntreprenori derulată de Antreprenoria și NewMoney este sus­ținută de grupul de pariuri sportive Superbet.

  • Istoric. Antreprenoria a apărut în 2017 ca urmare a unirii a două programe derulate la acea vreme de RBL, Ateliere de Antrepre­noriat și Mentoria. Antreprenoria este cel mai vechi program al organizației Romanian Business Leaders.
  • Selecție. Oamenii de afaceri sunt selectați în programul Antreprenoria de un juriu format din membri ai RBL – o comunitate care reunește circa 200 de lideri de business. Ciclul minim de sprijin acordat antreprenorilor este de un an.
  • Obiective. Antreprenoria își propune să crească antreprenori care, la rândul lor, îi vor sprijini și inspira pe alți antreprenori care să-și asume riscuri și să inoveze.
  • Sfatul înțelepților. Din 2018, Antreprenoria beneficiază și de un Board of Advisors format din antreprenori sau manageri precum Dan Ștefan, cofondator al grupului Autonom, Iulian Cîrciumaru, cofondator al companiei 7Card, sau Dragoș Dinu, fost CEO la A&D Pharma sau la Țiriac Holdings.

 

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.