Cum se pot testa elevii pentru a reveni la școală. Sorin Cîmpeanu: 77,5% dintre elevi nu doresc să se vaccineze

Elena Marinescu 06/10/2021 | 18:38 Ştiri
Cum se pot testa elevii pentru a reveni la școală. Sorin Cîmpeanu: 77,5% dintre elevi nu doresc să se vaccineze

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, miercuri, că, după centralizarea a 290.000 de chestionare completate de părinţii elevilor care ar putea fi vaccinaţi, 77,5% dintre aceştia au răspuns cu ”Nu”. ”Este o realitatea tristă”, a transmis ministrul.

Ministrul Sorin Cîmpeanu a anunţat, miercuri, că au fost centralizate 290.000 de chestionare privind intenţia de vaccinare. Rezultatele arată că 7,5% dintre răspunsuri sunt cu ”Da”, 15% sunt indecişi şi 77,5% sunt cu ”Nu”.

Avem circa 22.000 de răspunsuri cu Da din partea elevilor, răspunsuri completate de părinţi, 44.000 de indecişi, şi 244.000 de răspunsuri cu Nu. Aceasta este realitatea, pe care am preferat să o comunic cât se poate de transparent, deşi este o realitate tristă”, a anunţat Sorin Cîmpeanu.

Potrivit acestuia, datele pentru cei care doresc vaccinare vor fi trimise către CNCAV pentru a se constitui echipe mobile de vaccinare. Confirm sursei citate de News.ro, această oportunitate de vaccinare în şcoală va fi până la finalul lunii noiembrie.

Cum se pot testa elevii pentru a reveni la școală

Sorin Cîmpeanu a mai anunțat miercuri că a fost semnată o completare a ordinului comun cu ministerul Sănătății pentru reglementarea modului în care elevii se pot testa pentru a reveni în școli, începând cu a opta zi după confirmarea unui caz de Covid-19. Astfel, există trei situații: testarea în cabinetele școlare, testarea cu ajutorul echipelor mobile ale DSP și testare la oricare alt centru.

Tocmai ce am semnat completarea la ordinul comun Ministerul Educaţiei – Ministerul Sănătăţii, art. 6 alineatul 5, prin care am clarificat următoarele trei stituaţii”, a anunţat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul a explicat că, pentru a da posibilitatea revenirii în şcoală a elevilor care doresc acest lucru, începând cu ziua a opta, după confirmarea unui caz de COVID, sunt posibile trei situaţii:

  • dacă există cabinete medicale şcolare, acestea au obligaţia de a testa elevii;
  • acolo unde nu există cabinete, se va solicita DSP, care va organiza echipe mobile de testare;
  • elevii care se vor testa oriunde altundeva vor putea reveni la cursuri cu prezenţa fizică.

Sorin Cîmpeanu a catalogat adresa transmisă de un funcționar din Ministerul Sănătății, prin care se preciza că testarea nu se face la școală decât elevilor cu simptome și nu celor ce vor să revină în ziua a opta, drept ilegală.

„Este regretabil că printr-o adresă semnată de un funcționar al MS s-au adus completări unui Ordin de ministru, lucru ilegal, deoarece o adresă nu e un act administrativ de natură a aduce completări unui ordin de ministru. S-a rectificat și astăzi se va publica in Monitorul Oficial completarea prin care am clarificat aceasta situație”, a spus Cîmpeanu.