Virusul de început: cum se finanțează startup-urile românești de tehnologie

Andreea Neferu 15/02/2017 | 17:47 Digital
Virusul de început: cum se finanțează startup-urile românești de tehnologie

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Industria IT&C a devenit copilul-minune al României, ajungând să gene­­reze aproape 6% din PIB și să ofere printre cele mai mari salarii la nivel de eco­no­mie pentru cei 100.000 de an­­gajați din domeniu. Dar poves­­tea are și un călcâi al lui Ahile.

S-a spus nu o dată despre România că este sau ar putea să devină un Silicon Valley al Europei. Piața IT locală a crescut spectaculos în ultimii ani, pe fondul extinderii masive a companiilor mul­ti­naționale din domeniu, care au recrutat specialiști locali mai ales pentru outsourcing. În tot acest timp, nucleul de antreprenori locali, cu un mo­del de business bazat pe produse proprii, nu a stat nici el pe loc.

E adevărat, deocamdată, antrepre­no­­rii locali reușesc să genereze doar aproximativ 10% din întreaga industrie de IT, potrivit unor cifre de anul trecut ale Microsoft. Un procent încă mic, cel puțin la prima vedere. Dar România pare să aibă toate ingredientele pentru a deveni un centru european al start­­up-­­u­­ri­­lor din tehnologie, având în vedere nivelul ridi­cat de pregătire al tinerilor, infrastructura digitală bine dez­­vol­­tată și faci­litățile fiscale din do­­meniu.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.