Cum se face configurarea RO-Alert în rețelele Orange, Vodafone, Telekom și DIGI

Andrei Dumitru 16/02/2021 | 10:55 Fapt Divers
Cum se face configurarea RO-Alert în rețelele Orange, Vodafone, Telekom și DIGI

Sistemul RO-ALERT permite difuzarea de mesaje de tip Cell Broadcast pentru avertizarea și alarmarea populației în situații de urgență. Sistemul RO-ALERT este folosit în situații majore în care viața și sănătatea cetățenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile.

Pentru a difuza un mesaj de avertizare populației, operatorul Sistemului RO-ALERT are la dispoziție o hartă digitală pe care poate selecta/desena zona în care trebuie transmisă avertizarea.

Cum activezi Ro-Alert în rețeaua Orange

Sunt unele telefoane care nu au deja acest serviciu încorporat, iar pentru acest lucru trebuie să activezi setările manual.

„Guvernul României a adoptat prin ordonanță de urgență nr.72/2017, implementarea pe teritoriul României a Sistemului de avertizare a populației în situații de urgență RO-ALERT, cu scopul de a te informa rapid în cazul în care există situații majore de risc, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile”, a informat Orange.

„Mesajele RO-ALERT pot fi recepționate pe întreg teritoriul României acolo unde există semnal GSM 2G/3G/4G, indiferent de tipul de serviciu folosit – PrePay sau abonament. Mesajele de avertizare pot fi primite pe orice telefon mobil compatibil cu tehnologia Cell Broadcast. Multe telefoane mobile vândute în România sunt deja compatibile cu cerințele Sistemului RO-ALERT, dar există și telefoane care au nevoie de configurare manuală”, mai arată compania.

Informațiile referitoare la compatibilitatea telefonului cu Ro-Alert se găsesc în secțiunea Configurare telefon, iar de acolo se poate și actualiza, în funcție de telefon. cum arată aici.

Cum activezi Ro-Alert în rețeaua Vodafone

Și compania Vodafone a transmis cum se pot configura telefoanele din rețea pentru a primi mesajele de avertizare de la RO-Alert.

„Din necesitatea de informare rapidă a cetățenilor aflați în zonele cu risc major pentru adoptarea unui comportament adecvat asigurării autoprotectiei în caz de urgență ,Guvernul României a adoptat prin ordonanță de urgență nr.72/2017, implementarea pe teritoriul României a Sistemului de avertizare a populației în situații de urgență RO-ALERT.

Mesajele de urgență vor fi primite pe telefoanele mobile compatibile prin intermediul sistemului RO-ALERT”, a transmis Vodafone.

Canalele folosite pentru trimiterea mesajelor sunt următoarele:

4370 (EU-Alert) şi 919 (GSMA);

4371 (EU-Alert) şi 919 (GSMA);

4375 (EU-Alert) şi 918 (GSMA);

4379 (EU-Alert) şi 917 (GSMA);

4381 (EU-Alert) şi 916 (GSMA);

Detalii sunt oferite pe pagina Vodafone despre Ro-Alert.

Cum activezi Ro-Alert în rețeaua Telekom

Pentru a oferi sprijin celor care doreau să instaleze Ro-Alert, Telekom a constituit o listă cu telefoanele compatibile cu serviciul Ro-Alert. Cel mai bine este să verifici această listă, care oferă și instrucțiuni, disponibile aici.

Cum activezi Ro-Alert în rețeaua DIGI

DIGI Mobil România oferă pe site-ul propriu o listă cu telefoanele compatibile și setările necesare.

Instrucțiunile DIGI poti fi accesate AICI.