Cum să transformi o pierdere de jumătate de miliard de dolari într-o capitalizare bursieră de 28 de miliarde de dolari

Gabriel Bucur 03/03/2017 | 13:15 Ştiri
Cum să transformi o pierdere de jumătate de miliard de dolari într-o capitalizare bursieră de 28 de miliarde de dolari

Snap Inc, compania din spatele Snapchat, aplicația de mesaje care dispar după un timp, s-a listat joi la bursa de la New York. Evenimentul i-a catapultat pe tinerii cofondatori ai Snapchat, Evan Spiegel (26 de ani) și Bobby Murphy (28 de ani), în rândul miliardarilor în dolari din tehnologie.

La scurt timp după gestul simbolic al celor doi de a suna clopoțelul care anunță deschiderea ședinței de tranzacționare, prețul acțiunilor Snap Inc a crescut cu 41%, până la valoarea de circa 24 de dolari pe titlu.

La închiderea ședinței de joi, Snapchat avea o capitalizare bursieră de 28 de miliarde de dolari, iar o acțiune era evaluată la 24,48 de dolari, informează The Guardian. De-a lungul zilei, titlurile Snapchat au ajuns și la un preț de 26,05 dolari pe acțiune, respectiv la o valoare de piață a companiei de 29,1 miliarde de dolari.

În 2013, Facebook a încercat să cumpere Snapchat cu trei miliarde de dolari, sumă enormă în contextul în care afacerea nu producea încă niciun ban. Totuși, Evan Spiegel, care avea atunci doar 23 de ani, a refuzat oferta, motivând că nu sunt interesați de un câștig pe termen scurt.

În urmă cu doi ani, Snapchat înregistra pierderi de 373 de milioane de dolari, iar în 2016 – de 514 milioane de dolari. La capitolul venituri, Snapchat a făcut un salt de la aproape 59 de milioane de dolari în 2015 la peste 404 milioane de dolari anul trecut.

Dacă Facebook are în prezent peste un miliard de utilizatori, rețeaua Snapchat are în jur de 158 de milioane de clienți, dar cu o medie de vârstă mai mică. Utilizatorii Snapchat trimit în jur de două miliarde și jumătate de mesaje prin aplicația de mobil și petrec aproximativ 30 de minute zilnic pe rețeaua de socializare.

 


FOTO: Wikipedia.org

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.