Cum să beneficiați de „Roam like at home” din 15 iunie

Gabriel Bucur 14/06/2017 | 16:54 Ştiri
Cum să beneficiați de „Roam like at home” din 15 iunie

Din 15 iunie 2017, furnizorii de telefonie mobilă au obligația să aplice în mod automat reglementările europene „Roam like at home” tuturor planurilor tarifare cu roaming în Uniunea Europeană și Spațiul Economic European (SEE), achiziționate atât înainte de 15 iunie 2017, cât și după această dată, anunță Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Astfel, pentru a utiliza resursele naționale de voce, SMS și date în statele Uniunii Europene, dar și în Norvegia, Islanda și Liechtenstein (SEE), clienții operatorilor mobil din România nu trebuie să achiziționeze un nou plan tarifar sau să își reînnoiască abonamentul în vigoare.

Furnizorii au posibilitatea să ofere planuri tarifare (abonamente ori cartele preplătite) alternative la „Roam like at home”, caz în care consumul în roaming va fi tarifat conform dispoziţiilor din contracte. Furnizorii au însă obligația să solicite acordul expres al utilizatorilor pentru aplicarea unui plan tarifar alternativ la „Roam like at home”, precizează ANCOM.

Însă, chiar dacă aleg să achiziționeze un plan tarifar alternativ pentru servicii de roaming, utilizatorii au dreptul să revină la „Roam like at home”, fără condiţii sau costuri suplimentare. Modificarea se face în termen de o zi lucrătoare de la primirea cererii, însă furnizorii au dreptul să amâne operarea acesteia până în momentul în care tariful de roaming anterior a fost valabil o perioadă minimă de două luni.

Operatorii pot să ofere planuri tarifare cu servicii exclusiv naţionale, fără acces la serviciul de roaming. Utilizatorii care doresc să utilizeze şi servicii de roaming au posibilitatea să opteze pentru un alt plan tarifar, care include și acest serviciu, și vor beneficia de „Roam like at home” dacă nu optează pentru un plan tarifar alternativ pentru roaming. Schimbarea planului tarifar sau a altor clauze se poate efectua conform prevederilor exprese din contract sau pe baza negocierii directe cu furnizorul.

Furnizorii care nu sunt în măsură să susțină comercial furnizarea „Roam like at home” pot solicita și pot fi autorizați de autoritatea de reglementare, în urma unei analize, să perceapă utilizatorilor o suprataxă de sustenabilitate, în plus față de tarifele naționale, încă de la primul minut/SMS/MB consumat în roaming în UE/SEE. În prezent, ANCOM analizează o astfel de cerere depusă de operatorul RCS & RDS S.A., urmând să facă publice rezultatele analizei după ce aceasta va fi finalizată și comunicată furnizorului.

RCS&RDS vrea o suprataxă

RCS&RDS, operatorul cu cele mai mici costuri la abonamentele și cartelele de telefonie mobilă de pe piața autohtonă, a solicitat ANCOM autorizarea aplicării unei suprataxe pe o perioadă de 12 luni, pentru serviciile de comunicații utilizate de clienții proprii în roaming în Uniunea Europeană, relatează HotNews.

„Conform regulamentului european, furnizorii care nu pot susține comercial programul «Roam like at home», pot solicita autorității naționale de reglementare o autorizare pentru a percepe utilizatorilor o suprataxă în plus față de tarifele naționale, înca de la primul minut, SMS sau megabyte consumat în roaming în Uniunea Europeană”, au precizat, marți, pentru HotNews, oficialii ANCOM.

„ANCOM a primit și analizează cererea RCS & RDS prin care compania solicită autorizarea aplicării unei suprataxe pe o perioadă de 12 luni pentru serviciile de comunicații utilizate de clienții proprii în roaming în UE/SEE”, se mai arată în mesajul ANCOM.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii este instituţia care protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din România, prin  promovarea concurenţei pe piaţa de comunicaţii, administrarea resurselor limitate, încurajarea investiţiilor eficiente în infrastructură şi a inovaţiei.

 


FOTO: Mediafax

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.