Cum s-au repoziționat producătorii locali de software în perioada restricțiilor sanitare, dar și după acestea

Florel Manu 06/10/2021 | 10:16 Digital
Cum s-au repoziționat producătorii locali de software în perioada restricțiilor sanitare, dar și după acestea

România se află pe un rușinos loc 26 din cele 28 de state ale Uniunii Europene în ceea ce privește digitalizarea. Chiar și așa, producătorii locali de software spun că au o piață în creștere la nivel local. Între timp, grosul veniturilor continuă să vină pentru mulți din afara țării.

La început a fost emoția. În martie 2020, cele mai multe afaceri s-au închis pe fondul răspândirii pandemiei de COVID-19. Mulți antreprenori nu au vrut să rămână cu lacătul pe ușă și au apelat la digitalizare. Multe procese de business s-au au­to­matizat, iar tot mai numeroși oameni de afaceri au apelat la companiile IT pentru dezvoltarea de soluții software care să se potrivească afacerii lor. Pe acest fond, veniturile companiilor IT au crescut anul trecut cu 2,5% față de 2019, iar pro­fitul s-a majorat cu 20%, arată un stu­diu al Termene.ro, care a luat în calcul situațiile financiare din perioada 2018-2020 depuse de peste 23.000 de companii din piața locală a tehnologiei.

Printre cei care au înregistrat venituri nesperate se numără și EXE Software, o companie al cărei principal obiect de ac­ti­vitate este dezvoltarea de software la comandă. „Cifra de afaceri în 2020 a fost de aproape 4,6 milioane de euro, o creș­tere de circa 19% față de 2019. A fost cel mai mare avans anual de la înființarea com­paniei“, spune Sorin Cosmescu (54 de ani), director general al EXE Software, companie din acționariatul căreia mai fac parte fratele geamăn al directorului general, Gabriel Cosmescu, și Răzvan Udrea (46 de ani), toți trei având părți egale.

Strategia din lockdown

„Clienții noștri au investit masiv în tot ce înseamnă IT, mult mai mult față de anul anterior“, spune Sorin Cosmescu. Iar creșterea a fost simțită în momentul în care compania a decis ca toți angajații să lucreze de acasă. În cazul EXE Software, lucrul remote a fost simulat chiar înainte cu puțin timp de a fi impuse restricțiile sanitare – conducerea companiei luase decizia înainte de momen­tul martie 2020 ca două zile pe săptămână oamenii să lucreze de acasă. „Noi, când am văzut că lucrurile se agravează din punc­tul de vedere al răspândirii virusului, am început să facem un test de funcționare cu 50% din companie remote, două zile pe săptămână“, povestește Sorin Cosmescu.

Cum simularea a ieșit bine, din 17 martie, toată compania EXE Software s-a mutat acasă, cu arme și bagaje. Antreprenorul mai spune că, din punct de vedere tehnic, nu au fost niciun fel de probleme, dar, chiar și așa, compania a mai investit în servere noi și upgrade-uri pentru echipamentele de comunicații. „Marea schimbare a fost generată de faptul că majoritatea întâlnirilor interne și chiar cele cu clienții le-am făcut online“, descrie Cosmescu utilitatea investițiilor din perioada crizei.

Businessul s-a consolidat, iar compania a mai câștigat anul trecut șase clienți, din care doi din afara țării. Însă avansul a fost generat nu doar de clienții noi, ci și de cei deja existenți – care au venit cu cereri noi pe fondul contextului pandemic. În momentul de față, circa 80% din cifra de afa­ceri a EXE Software este generată de contractele din afara țării, iar 20% – de cele la nivel local. Cea mai mare parte a clienților externi vine din Europa, însă compania mai are contracte și în America de Nord, Ame­rica de Sud, Asia și chiar Africa.

Cosmescu recunoaște că anul trecut a fost o perioadă de circa două-trei luni când a avut dubii legate de modul în care vor reacționa clienții la noile condiții. Avea să constate însă că majoritatea clienților nu au redus investițiile în IT, iar unii chiar le-au crescut. „Cererea a început să crească mai serios după al doilea trimestru, iar la sfâr­șitul anului trecut am avut foarte multe pro­iecte la care să lucrăm“, spune antreprenorul. Pentru a nu se expune pe o sin­gură industrie, EXE Software are clienți în domenii destul de diferite, de la transporturi, banking și industria cosmetică la research marketing, distribuție, retail și chiar comunicare.

După 20 de ani

EXE Software are o pre­zență de două decenii pe piața IT, timp în care și-a consolidat portofoliul de clienți, adaptându-și permanent soluțiile la nevoile pieței. „Noi am simțit încă de la început, din 2001, că sunt companii care tind spre digitalizare, că doresc să-și automatizeze intern soluțiile de business“, poves­tește Sorin Cosmescu.

În cei zece ani premergători intrării în an­treprenoriat, Sorin Cosmescu – absolvent al Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul Institutului Politehnic din București – a lucrat în mai multe companii din IT, de la programator la manager de pro­iect și director. Încă de la începuturile firmei, cei trei asociați au pornit pe ideea de a dezvolta soluții proprii. Până în 2005, compania a produs soluții software pentru clienți locali. „Din 2005 am început să dez­voltăm soluții la comandă pentru companii externe“, detaliază Sorin Cosmescu, care spune că primul contract extern a fost semnat cu o companie din Elveția.

Din acel moment, lucrurile „au început să meargă în sus“. Dar nu fără emoții. Provocarea era să găsească resurse umane, pentru că, mai spune Cosmescu, întreaga in­dustrie IT din România era în creștere și nu prea existau programatori. Apoi a venit criza, iar în 2009 și 2010, businessul a stagnat. În acest timp însă, EXE Software a început să dezvolte noi proiecte, inclusiv o soluție de tip sales force automation – sis­tem informatic utilizat pentru eficientizarea activităților agenților de vânzări.

În pas cu vremurile

Această decizie le-a arătat antreprenorilor că, dacă folosesc noile tehnologii, businessul poate intra din nou pe creștere. O lecție pe care au aplicat-o și anul trecut, când au creat noi soluții software. Sorin Cosmescu spune că, în 2020, printre cele mai mari proiecte din zona de custom development acoperită de companie s-au numărat o platformă pentru tranzacționare de energie pe piața in­ter­națională, una pentru management de servicii, o alta pentru managementul vân­ză­rilor, precum și diferite soluții de business intelligence.

Digitalizarea se va accentua. Companiile au văzut ce înseamnă să nu fii pregătit să lucrezi online în situația asta“, mai spune Sorin Cosmescu. Potrivit acestuia, din punct de vedere tehnologic, în 2020, ome­nirea a avansat cât pentru patru-cinci ani. Iar avansul nu se va opri aici, pentru că odată cu implementarea tehnologiilor 5G vor fi asigurate viteze mult mai mari, creân­du-se posibilitatea extinderii de implemen­tări de apli­­­­­­­cații interactive.

Cosmescu crede că firmele din IT vor avea mult mai multe provocări de acum înainte, mai ales în ceea ce privește re­sursele umane. În condițiile în care munca remote a câștigat mai mult teren în 2020, unii specialiști, în special din zona de programare, vor migra către joburi mai bine plătite. El crede că programatorii români se vor orienta către companii din vestul Europei, pentru care vor lucra de acasă, iar dezvoltatorii de software din România ar putea să se uite la rândul lor către forță de muncă din străinătate.

Și la investiții s-a gândit Sorin Cosmescu și spune că acestea vor fi derulate din resurse proprii, la fel ca până acum. De altfel, nu a luat în calcul atragerea unui investitor strategic și nicio posibilă listare pe bursă în viitorul apropiat. Mai mult, spune că nu depinde nici de bănci, strategia fiind să conducă prudent businessul.

Acest articol a apărut în numărul 124 al Revistei NewMoney

FOTO: Laszlo Raduly

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.